Στην αποσαφήνιση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών στην Ελλάδα, για μια θετική διέξοδο από την κρίση με αιχμή την αντιμετώπιση της μεγάλης φτώχειας που προκάλεσαν τα μνημόνια.

«Το κεντρικό θέμα του προγράμματος μας είναι η απομάκρυνση της τρόικας από την Ελλάδα, η ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, η διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες θα εμπεδώνουν στη χώρα κοινωνική δικαιοσύνη και θα αντιμετωπίζουν τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Αυτό είναι το επείγον πρόγραμμα μας», ανέφερε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων , εστίασε στα λιμάνια της χώρας λέγοντας πως δεν θα επιτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους, αλλά και στο σιδηρόδρομο, για τον οποίο είπε πως θα ανασυγκροτηθεί. «Το λιμάνι του Πειραιά θα ανασυγκροτηθεί και θα παραμείνει δημόσιο λιμάνι για να το διαχειρίζεται το Δημόσιο με κοινωνικό έλεγχο σε όφελος του ελληνικού λαού. Το ίδιο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και βεβαίως ο σιδηρόδρομος. Θα διαμορφώσουμε τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας ως ενιαία επιχείρηση, θα σταματήσουμε δηλαδή τον κατατεμαχισμό και θα τον ανασυγκροτήσουμε ως Δημόσιο Οργανισμό και επιχείρηση για να αναπτύξουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη χώρα μας που τόσο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή της», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Τέλος, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά αναφέρθηκε εκτενώς και στα θέματα των ελληνορωσικών σχέσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας τόνισε ότι η πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία είναι μια «πολύ κακή πολιτική», καθώς βλάπτει σοβαρά τις ρωσω-ευρωενωσιακές σχέσεις, βλάπτει την ειρήνη, αλλά και τη σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. «Εμείς δεν συμφωνούμε να επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος την Ρωσίας. Θεωρούμαι ότι αυτές οι κυρώσεις δεν υποβοηθούν ούτε την ειρήνη ούτε τη σταθερότητα», είπε και ξεκαθάρισε πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να αναπτύξει τις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας.