Τι κάναμε για τα ταμεία

Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας είναι οι εκφράσεις του ανθρωπίνου προσώπου…

Τι κάναμε για τα ταμεία | tovima.gr
Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας είναι οι εκφράσεις του ανθρωπίνου προσώπου κάθε σύγχρονης και σωστά οργανωμένης Πολιτείας. Ωστόσο το σύστημα αυτό νοσούσε επί χρόνια και με βάση αυτήν την νοσηρή κατάσταση, οι επιπτώσεις της κρίσης ήσαν πολύ πιο εμφανείς όσο και επώδυνες.
Στα 2,5 χρόνια της θητείας μου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης έγινε μια τεράστια και επίπονη προσπάθεια εξυγίανσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού τομέα. Και οι δυο αυτοί τομείς τους οποίους κλήθηκα να υπηρετήσω, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και το έργο που έχουμε να επιδείξουμε δίνει το στίγμα αυτής της ιδιαιτερότητας.
Με τη χώρα να βρίσκεται στη δίνη της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η διάσωση των συστημάτων επικουρικής ασφάλισης και παροχών εφάπαξ από βέβαιη κατάρρευση.
Με βάση το όραμα ενός δίκαιου και σύγχρονα οργανωμένου ασφαλιστικού συστήματος, προχωρήσαμε σε καινοτόμες δράσεις όπως:
• Την δημιουργία του «ασφαλιστικού βιογραφικού», μιας μεταρρυθμιστικής παρέμβασης, πρωτόγνωρης για τα ελληνικά ασφαλιστικά δεδομένα. Μέσω της εφαρμογής του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», προχωρήσαμε στην ηλεκτρονική καταχώρηση του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων της χώρας. Ο κάθε εργαζόμενος πλέον μπορεί να δει με ακρίβεια το ασφαλιστικό του βίο, μπαίνοντας στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση. Με βάση αυτό το σύστημα, η απονομή σύνταξης από το Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων, θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
• Την δημιουργία της Ενιαίας Βάσης Πληρωμής Συντάξεων «Ήλιος», μέσα από την οποίαν έχουμε την δυνατότητα σαρωτικών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Έτσι, καταφέραμε να σταματήσουμε όλες τις διαρροές του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από πλασματικές συντάξεις αλλά και άλλες απώλειες εσόδων, εξοικονομώντας ετησίως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
• Την ενοποίηση διάσπαρτων Ταμείων κάτω από την σκέπη ενός νέου ενιαίου φορέα, βάσει το οποίου εφαρμόζουμε έναν νέο τρόπο υπολογισμού των παροχών, ενσωματώνοντας τον συντελεστή βιωσιμότητας και αλληλεγγύης.
• Την εξυγίανση των ταμείων, μέσω της οποίας αποκλείεται η πιθανότητα δημιουργίας ελλειμμάτων στο μέλλον. Αυτό το δεδομενο εξασφαλίζει την λήψη επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχών στους σημερινούς εργαζόμενους.


*Ο κ. Π. Κοκκόρης είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk