Στην εντατική

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη μιλάνε για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ…

Στην εντατική | tovima.gr
Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη μιλάνε για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία των χωρών της ευρωζώνης, στην Ελλάδα αισθανόμαστε ανακουφισμένοι που οι τράπεζες εντάχθηκαν στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης, τον ELA.
Δηλαδή, ενώ οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης υπολογίζουν πόσα παραπάνω χρήματα θα ρίξουν οι τράπεζές τους στην οικονομία, εμείς εδώ προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό το τραπεζικό σύστημα βάζοντάς το σε μηχανική υποστήριξη. Διότι ΕLA σημαίνει τράπεζες στην εντατική.
Είναι προφανές ότι όση ελπίδα και αν πωλούν ορισμένοι, η οικονομία δεν μπορεί να ελπίζει πολλά με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται σε κώμα και να χρειάζεται συνεχείς μεταγγίσεις ρευστού για να κρατηθεί στη ζωή.
Οι τράπεζες είδανε και πάθανε για να βγουν από τον ELA όταν μπήκαν το 2012, τότε που η πολιτική αστάθεια η οποία προκλήθηκε από την άρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά για εθνική συνεννόηση και η προσφυγή στις κάλπες έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ.
Η αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα και η επιστροφή της χώρας στις αγορές που θα της επέτρεπε σήμερα να συμμετέχει ισότιμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες, πήγε στράφι εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει το πρόγραμμα και της άρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα να συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εκλογή, όπως όλα δείχνουν, μιας κυβέρνησης που θα είναι λιγότερο ισχυρή από την απερχόμενη, οδηγεί τη χώρα για ακόμα μια φορά στο μαρτύριο της σταγόνας.
Διότι η παραμονή των ελληνικών τραπεζών στον ELA, δηλαδή στην εντατική, θα επανεξετάζεται κάθε 15νθήμερο. Αν η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις, το ρευστό θα ρέει. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ευρωπαίοι θα τραβήξουν τον σωληνάκι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα.
Με άλλα λόγια, πολύ νωρίτερα από τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση θα πρέπει να έχει βρεθεί μια λύση για την αξιολόγηση που εκκρεμεί. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του. Γιατί μια διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είναι η καλύτερη επιλογή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk