Επί ποδός το ΥΠΕΣ για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να ολοκληρωθούν με αρτιότητα οι τεχνικές διαδικασίες για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να ολοκληρωθούν με αρτιότητα οι τεχνικές διαδικασίες για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου ανέθεσε στην εταιρεία «SingularLogic Ανώνυμη Εταιρεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πληροφορικής» το έργο της συγκέντρωσης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων των Γενικών Βουλευτικών Εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Την Πέμπτη 22.01.2015, στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών από τη SingularLogic, η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων αλλά και των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, για την εκλογική διαδικασία. Την ίδια ημέρα, στις 13.30 το μεσημέρι, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Θεοχαρίδη και της Διοίκησης της εταιρείας, θα γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών, η γενική δοκιμή των συστημάτων για τις εκλογές.
Στη SingularLogic θα δοθεί ποσό 3.136.500,00 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για την υλοποίηση έργου που αφορά, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία κεντρικού συστήματος για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων, στην οπτικοποίηση και μετάδοσή τους, στην υποστήριξη του δικτυακού τόπου των Εκλογών (www.ekloges.ypes.gr), στην καταχώρηση εκλογικών αποτελεσμάτων από έμπειρη ομάδα χειριστών (τουλάχιστον 80 σταθμοί εργασίας) εντός των χώρων του Υπουργείου.
Παράλληλα, προβλέπεται, εκτυπώσεις αποτελεσμάτων και αρχεία ηλεκτρονικής μορφής σε τακτά χρονικά διαστήματα (ενημέρωση ανά 5-10 λεπτά) για όλα τα διαπιστευμένα ΜΜΕ, συγκέντρωση αποτελεσμάτων μέσω SRT (από περίπου 4,800 εκλογικά τμήματα τυχαία επιλεγμένα), υποστήριξη Περιφερειακών Ενοτήτων για την καταχώρηση στοιχείων Σταυροδοσίας, υποστήριξη συστήματος καταχώρησης αποτελεσμάτων Πρωτοδικείων για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.
Η ροή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, με βάση την εμπειρία προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, αφότου θα έχουν κλείσει οι κάλπες και έχουν σταλεί τα πρώτα στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος μετάδοσης για την πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, που θα καταγράφει τα κόμματα τα οποία προηγούνται για την ανάδειξη μελών του εθνικού κοινοβουλίου, εξαρτάται από το πότε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στείλουν τα στοιχεία από τα αποτελέσματα των περίπου 4.800 τμημάτων τα οποία έχουν τη συσκευή τηλεφώνου του ειδικού συστήματος (SRT) για γρήγορη ενημέρωση.
Οσον αφορά στο σύσυτημα SRT, η εταιρεία αναλαμβάνει την οργάνωση και το συντονισμό των τέως Νομαρχιών και των Δήμων για τη διαδικασία παράδοσης των συσκευών στους Δικαστικούς Αντιπροσώπους, την τηλεφωνική υποστήριξη των Δικαστικών Αντιπροσώπων από Παρασκευή έως και την Κυριακή των εκλογών, τη συλλογή συσκευών στα Πρωτοδικεία με τοπική Πανελλαδική παρουσία της Εταιρείας SingularLogic Α. Ε.
Ετοιμάζεται και η Περιφέρεια
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της για την προπαρασκευή και τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών σε όλους τους δήμους του Νομού Αττικής. Όπως επισημαίνεται από την Περιφερειακή Αρχή επιδίωξή της ήταν να μειωθεί το κόστος της εκλογικής διαδικασίας 2014 στις απολύτως απαραίτητες δαπάνες. Μίσθωσε μεγάλο τμήμα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) τόσο για τη διαχείριση του εκλογικού όσο και για τη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος. Το κόστος μίσθωσης ήταν 12.685 ευρώ (στις τοπικές εκλογές του 2010, το κόστος για τη μίσθωση χώρων ανήλθε στις 77.000 ευρώ και στις αντίστοιχες του 2014 στις 26.000 ευρώ). Παράλληλα, για πρώτη φορά, σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή, θα γίνει, με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, «ηλεκτρονική και άρα ασφαλής (και όχι πλημμελής) επαλήθευση των εντύπων μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και ηλεκτρονική διαχείριση τυχόν σφαλμάτων». Ηδη, έχουν συγκροτηθεί εκλογικά συνεργεία, στα οποία μετέχουν υπάλληλοι της Περιφέρειας (για πρώτη φορά, ύστερα από διενέργεια κλήρωσης μεταξύ όλων των εργαζομένων).
Επίσης, η Περιφερειακή Αρχή επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων, έβαλε τέλος :
– «στις προεκλογικού χαρακτήρα υπερβολικές δαπάνες με πρόσχημα την ενημέρωση, όπως την απευθείας επιχορήγηση εφημερίδων, κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, με το συνολικό ποσό των 160.789,48 ευρώ και την γραφίστικη επεξεργασία κόστους 35.424 ευρώ!
– στις περιττές δαπάνες, όπως για τη λήψη φωτογραφιών και βιντεοσκοπήσεων την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για «αναμνηστικούς σκοπούς», οι οποίες ενδεικτικά το 2014 ανήλθαν σε 4.920 ευρώ ενώ το κόστος των αφισών για τη «διαφήμιση» των εκλογών ανήλθε, μόνο σε ο, τι αφορά στην γραφίστικη επεξεργασία, στα 11.685 ευρώ».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk