Ανθολόγιον

Καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ,

Ανθολόγιον | tovima.gr

Καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ανθολογούμε σε τυχαία σειρά δηλώσεις υποψηφίων του σχετικά με το χρέος. Εδώ είμαστε όλοι, δεν χανόμαστε…

Γιάννης Δραγασάκης, υποψήφιος Β΄ Αθήνας: «Αρχικά πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Στην αρνητική περίπτωση, πρέπει να βρούμε μια λύση. Αν καταλήξουμε ότι το βάρος του χρέους της χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δικές μας σαφείς ιδέες και προτάσεις. Ο όγκος του χρέους πρέπει να μειωθεί. Το τελικό ποσό είναι προς συζήτηση».

Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποψήφιος Β’ Πειραιά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Η διεκδίκησή μας αυτή δεν είναι αυθαίρετη ούτε παράλογη. Το χρέος της χώρας είναι άδικο και δυσθεώρητο και, επομένως, μη βιώσιμο, εκτός κι αν εξοντώσουμε το λαό μας. Γι’ αυτό θα επιμείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση κόντρα σε ενδεχόμενες άλλες λύσεις που συνιστούν ημίμετρα και διαιωνίζουν το πρόβλημα».

Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποψήφια Β΄ Αθήνας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και μορατόριουμ πληρωμών μέχρι τότε. Σε αυτή τη θέση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, θα κάνει ότι χρειαστεί για να εγγυηθεί αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Δεν θα δεχθούμε καμία λύση που παρατείνει την καταδυνάστευση και την κακουχία του λαού».

Χρήστος Λάσκος, υποψήφιος Α΄ Θεσσαλονίκης: «Δεν θέλουμε να κάνουμε μονομερείς ενέργειες, πρόθεση μας, ως μία κίνηση καλής θέλησης, είναι να καλύψουμε το ομόλογο του Μαρτίου, αλλά αυτό δεν δηλώνει τη γενική τακτική μας στο θέμα που είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Η δική μας κίνηση καλής θέλησης απαιτεί μία αντίστοιχη κίνηση από την ΕΚΤ που ουσιαστικά καλύπτει με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες που αντλούν τα έντοκα. Πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους για το χρέος. Εάν όχι, θα πάμε σε roll over, σε μεταφορά δηλαδή των ομολόγων στο μέλλον. Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί πολιτική λύση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Διονύσης Βίτσας, υποψήφιος Β΄ Αθήνας: «Έχουμε πει ευθύς εξαρχής: ούτε λειάνσεις ούτε μονομερείς ρήξεις. Θέλουμε να λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στη λογική της αλληλεγγύης και της σύγκλισης. Η δική μας λογική είναι ότι εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και μέσα από διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι δημοκρατίας και αξιοπρέπειας και όλη η Ευρώπη να βρει λύση συνολικά για το δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι επωφελής και αμοιβαία».

Γιάννης Βαρουφάκης, υποψήφιος Β΄ Αθήνας: «Υπάρχουν καινοτόμες, έξυπνες μορφές δημοσιονομικής μηχανικής για τη λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Αυτό που δεν υπήρξε ως τώρα, είναι μια κυβέρνηση να το διαπραγματευτεί. Δεν υποστηρίζω την εκδοχή του κουρέματος του χρέους αλλά τον εξορθολογισμό του».

Γιώργος Χιωτίδης, υποψήφιος Κοζάνης: «Αν χρειαστεί να κάνουμε παύση πληρωμών θα κάνουμε παύση πληρωμών. Κι αν χρειαστεί προκειμένου να μην σκοτώσουμε το μισό πληθυσμό της χώρας, θα πάμε και στη δραχμή. Τελεία και παύλα. Mε τη μετάβαση στη δραχμή ο κόσμος θα έχει τεράστιο ζήτημα για 1-2 χρόνια. Εδώ μιλάμε για μια θήλεια που μας έχουν βάλει στο λαιμό για 50 χρόνια».

Γιώργος Σταθάκης, υποψήφιος Χανίων: «Πρώτον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Ελλάδα είναι σε μία μόνιμη παγίδα του χρέους, και αυτό αποτρέπει οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή στην ανάπτυξη, που είναι το βασικό στοιχείο εξόδου από την κρίση. Το δεύτερο θέμα που θέτουμε είναι η αντικατάσταση του μνημονίου, το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς. Το μνημόνιο πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη».

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk