Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις φιλορώσων αυτονομιστών και δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 66 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνεχίζουν να πυροβολούν κατά θέσεων των στρατιωτών.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι εάν οι φιλορώσοι αυτονομιστές καταλάβουν το αεροδρόμιο, τότε θα μπορούν να ξεκινήσουν μία νέα επίθεση κατά του ουκρανικού στρατού. «Δεν θα παραδώσουμε το αεροδρόμιο» είπε.

Ο διοικητής των δυνάμεων των ανταρτών δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους σταμάτησαν την επιχείρηση του Κιέβου σε γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη και το αεροδρόμιο. Η γέφυρα Πουτιλβσκίι καταστράφηκε στη διάρκεια των μαχών.

Το αεροδρόμιο έχει καταστραφεί μετά από μήνες μαχών για τον έλεγχό του.

Η κυβέρνηση του Κιέβου και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη ότι αγνοεί τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε ισχυριστεί ότι κατέλαβε μεγάλο τμήμα του αεροδρομίου. Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίστηκαν με τη σειρά τους ότι ελέγχουν το αεροδρόμιο.

Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν εξέφρασε την «ανησυχία του για τη σοβαρή κλιμάκωση» των μαχών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση για την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών».

Ύστερα από δύο ημέρες σφοδρών μαχών, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι απώθησε με άρματα μάχης την επίθεση των φιλορώσων ανταρτών στο αεροδρόμιο. Ένα μέρος του Ντονέτσκ παρέλυσε εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Οι μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ έχουν κλιμακωθεί σοβαρά και απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο οριστικά τις συμφωνίες εκεχειρίας που έχουν υπογραφεί στο Μινσκ τον Σεπτεμβρίου του 2014, δήλωσε αργά ο Μπαν Γκι-μουν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε πως ο οργανισμός είναι έτοιμος να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία.