Γερμανία: ρατσιστική ατζέντα με μάσκα πατριωτισμού

Δηλώνει βέρος Ευρωπαίος. Ο 42χρονος Λουτς Μπάχμαν οραματίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στο εσωτερικό των οποίων οι πολίτες των κρατών-μελών θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα.

Δηλώνει βέρος Ευρωπαίος. Ο 42χρονος Λουτς Μπάχμαν οραματίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στο εσωτερικό των οποίων οι πολίτες των κρατών-μελών θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα. Οχι όμως οι μουσουλμάνοι! Αυτοί είναι ανεπιθύμητοι, ξένο σώμα στην ευρωπαϊκή Γη της Επαγγελίας. Ο κ. Μπάχμαν επιμένει ότι εννοεί αυτό που λέει. Ενας όμως από τους κουμπάρους στον γάμο του ήταν τούρκος μετανάστης. Ο ίδιος είναι επίσης τακτικός επισκέπτης τουρκικών εστιατορίων στον τόπο κατοικίας του, τη Δρέσδη. Και όχι μόνο αυτός. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Stern», οι ομοϊδεάτες του – αντιισλαμιστές και ρατσιστές – τρώνε κατά μέσον όρο περισσότερο γύρο και κεμπάπ από τους μουσουλμάνους μετανάστες της περιοχής.
Αυτή η αντίφαση δεν είναι η μοναδική στον βίο και στην πολιτεία του ιδρυτή της οργάνωσης «Ευρωπαίοι Πατριώτες Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης», κοινώς Pegida, που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες τη Γερμανία. Μιας οργάνωσης ξενοφοβικής, με ρατσιστική ατζέντα και μάσκα τον πατριωτισμό. Αν και δηλώνει ένθερμος οπαδός του νόμου και της τάξης, δεν έχει αφήσει παρανομία που να μην έχει κάνει: βιαιοπραγίες, διαρρήξεις, κλοπές, χρήση ναρκωτικών – το 1998 είχε καταδικασθεί γι’ αυτά σε φυλάκιση τριών ετών και οκτώ μηνών.
Οι περισσότεροι πιστοί του Pegida, που κατακλύζουν κάθε Δευτέρα τους διαβόητους «νυχτερινούς περιπάτους» του στο κέντρο της Δρέσδης, δηλαδή τις πορείες για τον ασφυκτικό περιορισμό και έλεγχο της μετανάστευσης, είναι όμως από άλλη στόφα: ανήκουν στο κοινωνικό «Κέντρο», είναι ευυπόληπτοι μικροαστοί.

«Ο χαρακτηριστικός μέσος οπαδός του Pegida είναι καλά εκπαιδευμένος και επαγγελματικά αποκατεστημένος. Εχει εισόδημα πάνω από τον μέσο όρο, είναι 48 ετών και έχει αντρικό φύλο»
λέει ο πολιτικολόγος Χανς Φορλέντερ, ο οποίος έκανε πρόσφατα σχετική έρευνα. Επιπλέον, προσθέτει, «είναι άθρησκος, απολιτικός και κατάγεται από τη Δρέσδη ή γενικότερα τη Σαξονία».
Αυτοί οι τυπικοί εκπρόσωποι των μεσαίων ανατολικογερμανικών στρωμάτων δίνουν και τον τόνο στις διαδηλώσεις, παρ’ όλο που οι νεοναζί και οι χούλιγκαν που περπατούν δίπλα τους δεν είναι καθόλου λίγοι. Η πολιτική ιδεολογία της Pegida είναι ένα συνονθύλευμα θρησκευτικών και ρατσιστικών προκαταλήψεων, στις οποίες προστίθενται και κάποια άμεσα δημοκρατικά αιτήματα. Στην πραγματικότητα όμως άλλα προβλήματα έχουν – σύμπλεγμα κατωτερότητας έναντι των Δυτικογερμανών, ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας – και για άλλα διαμαρτύρονται. «Αν οι ξένοι εξαφανίζονταν αυτοστιγμεί διά μαγείας, δεν θα έπαυαν να έχουν τα ίδια προβλήματα» επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Αντρέας Τσικ.
Η εξήγηση που δίνει σε όλα αυτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Linke (Αριστερά) Γκρέγκορ Γκίζι είναι ότι οι «πεγιδίτες», ιδίως οι ηλικιωμένοι, έχουν σύνδρομο πολιτικής στέρησης. Οι άνθρωποι αυτοί, λέει, ζούσαν στην κλειστή κοινωνία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και ήξεραν τον κόσμο μόνο από την τηλεόραση. «Με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου έγιναν ξαφνικά Ευρωπαίοι» προσθέτει. Ετσι αποξενώθηκαν από το περιβάλλον τους και βλέπουν τώρα ανήμποροι ότι «ξένοι άνθρωποι και ξένες κουλτούρες παίρνουν το πάνω χέρι». Αυτό τους ξεπερνάει, με αποτέλεσμα να αντιδρούν με μίσος και απέχθεια κατά των «αλλοφύλων».
Οργανωτικά το Pegida είναι ένα δεξιό λαϊκίστικο κίνημα (βλέπε συνέντευξη), χωρίς πολιτικό λόγο και πρόγραμμα. Αυτό προδικάζει ότι δεν μπορεί από μόνο του να αναδειχθεί σε αξιόλογη πολιτική δύναμη. Αυτό θα άλλαζε σε έναν βαθμό αν δεχόταν την πολιτική κηδεμονία της ευρωσκεπτικιστικής Εναλλακτικής Λύσης για τη Γερμανία (AfD), η οποία έχει βάλει ήδη πόδι στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και σε τρία τοπικά κοινοβούλια της Ανατολικής Γερμανίας. Από την άλλη, όμως, οι οπαδοί του Pegida στην υπόλοιπη χώρα είναι λίγοι – οι αναλυτές μιλούν μάλιστα για ένα καθαρά «σαξονικό φαινόμενο».
Αυτό δεν είναι τυχαίο. Πρόσφατη έρευνα του βερολινέζικου ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa δείχνει ότι οι Γερμανοί είναι κάθε άλλο παρά «ισλαμοφάγοι». Σύμφωνα με αυτήν, μόνο το 18% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το Ισλάμ τούς προκαλεί δυσφορία, το 79%, αντίθετα, ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό.
Αυτό δείχνει ότι τα αντιρατσιστικά αντισώματα των Γερμανών παραμένουν ισχυρά. Και αυτό βάζει φρένο στην εξάπλωση της αντιισλαμικής παράνοιας εκτός Σαξονίας.
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ «ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ»

Από τους 150 στους 25.000
Ο πρώτος «βραδινός περίπατος», όπως αποκαλούν τις πορείες τους οι οπαδοί του Pegida, έγινε στη Δρέσδη τον Οκτώβριο του 2014 με συμμετοχή μόλις 150 ατόμων. Ακολούθησαν άλλοι 11 με κάθε φορά πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή. Στον δωδέκατο «περίπατο», την περασμένη Δευτέρα, συμμετείχαν 25.000 άτομα

Καπηλεύτηκαν και το «Charlie Hebdo»
Διαμαρτυρίες προκάλεσε η χρήση από το Pegida του συνθήματος «Je suis Charlie» ύστερα από το μακελειό στο περιοδικό «Charlie Hebdo». Επίσης το κεντρικό σύνθημα «Είμαστε ο λαός» προκαλεί την αντίδραση των «πατέρων» του συνθήματος: των αντικαθεστωτικών που δρούσαν στην πρώην Ανατολική Γερμανία του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Απελάσεις ισλαμιστών και αστυνόμευση
Εξι είναι τα νέα αιτήματα του μισαλλόδοξου κινήματος: 1) νέος νόμος που θα αποδέχεται «μόνο ποιοτική μετανάστευση», αποκλειστικά για καλά εκπαιδευμένους ξένους, 2) πλήρης ενσωμάτωσή τους, 3) απέλαση όλων των ισλαμιστών, 4) δημοψηφίσματα για θέματα μετανάστευσης, 5) στενότερη προσέγγιση Γερμανίας – Ρωσίας και 6) περισσότερη αστυνόμευση.

Απερίφραστο «Nein!» του πολιτικού κόσμου
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ και όλα τα δημοκρατικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας καταδικάζουν απερίφραστα το Pegida.

Χάγιο Φούνκε: «Το δημοκρατικό φρόνημα των Γερμανών παραμένει ισχυρό»

Λόγω περιορισμένης και «στιγματισμένης» ατζέντας είναι δύσκολο να αναδείξει χαρισματικούς ηγέτες το Pegida, εκτιμά, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Βήμα» ο Χάγιο Φούνκε, ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου

Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα του κινήματος Pegida;
«Είναι δεξιό λαϊκιστικό κίνημα, όχι ακροδεξιό. Μετασχηματίζει τη δυσφορία για το πολιτικό κατεστημένο και τις κοινωνικές αδικίες σε επιθετικό μίσος κατά του Ισλάμ και των προσφύγων».
Ποιες είναι οι αιτίες για την άνοδο του κινήματος;
«Μία από αυτές είναι η αθέτηση της υπόσχεσης της κυβέρνησης για μετατροπή της Ανατολικής Γερμανίας σε «ανθισμένο τοπίο». Μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε – με αποτέλεσμα τις οργισμένες αντιδράσεις. Επιπλέον, τα αριστερά κόμματα και οι Πράσινοι δεν μπόρεσαν να τους προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις. Λίγο προτού πεθάνει, ο Ούλριχ Μπεκ είχε προφητεύσει τη γρήγορη παρακμή του κινήματος επειδή αυτό, όπως έλεγε, δεν διαθέτει χαρισματικούς πολιτικούς ηγέτες. Το πρόβλημα για το Pegida είναι ότι δεν βρίσκει εύκολα τέτοιους ηγέτες. Οποιος το επιχειρήσει, θα στιγματιστεί αμέσως σε βαθμό που δεν θα μπορέσει πλέον να επιβιώσει πολιτικά. Αυτό δείχνει ότι το δημοκρατικό φρόνημα των Γερμανών παραμένει ισχυρό. Αν το κίνημα πολιτικοποιηθεί, τα πράγματα θα εξελιχθούν βέβαια διαφορετικά. Προς το παρόν όμως έχουμε το εξής παράδοξο: ένα τοπικό μαζικό κίνημα με μόνο ένα πολιτικό αίτημα: έναν νέο μεταναστευτικό νόμο. Αυτό δεν προοιωνίζεται μεγάλη πολιτική κινητοποίηση και επομένως δεν είναι, και από αυτή την άποψη, ελκυστικό για χαρισματικούς ηγέτες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk