Επένδυση στη ζωή

«Ο Νίκος έφυγε από τη ζωή πριν από οκτώ χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου του 2007. Εζησε με τον καρκίνο για έξι χρόνια χωρίς μεμψιμοιρία.

«Ο Νίκος έφυγε από τη ζωή πριν από οκτώ χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου του 2007. Εζησε με τον καρκίνο για έξι χρόνια χωρίς μεμψιμοιρία. Εζησα έντονα εκείνα τα έξι χρόνια στα νοσοκομεία τις αγωνίες των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται, σβήνει και ξαναζωντανεύει, το ημίφως των θαλάμων αναμονής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών, αλλά και την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια των υποδομών. Ολα αυτά τα βίωσα βαθιά και, αφού ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω, θέλησα με τη δωρεά αυτή – πράξη καθήκοντος, λύτρωσης και αλληλεγγύης θα τη χαρακτήριζα εγώ – να συνδράμω όσο μπορώ στην προστασία και στον σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια».
Με λόγια σαν αυτά, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας, η κυρία Μαριάννα Ι. Λάτση αναφέρθηκε σε όσα προσωπικά βιώματα την οδήγησαν να μοιραστεί ως δωρήτρια το όραμα της δημιουργίας του Πρότυπου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου και φέρει το όνομα «Νίκος Κούρκουλος». Πρόκειται για ένα κέντρο διεθνών προδιαγραφών, 4.000 τετραγωνικών, άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο, δυναμικότητας 46 κλινών, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αγιος Σάββας».
Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας (ΚΗΝ) «Νίκος Κούρκουλος» αναμένεται να πραγματοποιούνται ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ασθενείς θα προσέρχονται το πρωί, θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και θα παίρνουν αυθημερόν εξιτήριο. Με τον τρόπο αυτόν θα συμβάλει στην απελευθέρωση κλινών στο κεντρικό κτίριο του «Αγίου Σάββα» ώστε εκεί να αντιμετωπίζονται πιο πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά.
Σπίθα για τη γέννηση αυτού του οράματος στάθηκε μια λιτή επιστολή την οποία πριν από τρία χρόνια, την 1η Φεβρουαρίου 2012, απέστειλε ο πρώην διοικητής του «Αγίου Σάββα» κ. Παναγιώτης Μινογιάννης στο Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Λάτση. Μια επιστολή που ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες, με την οποία κατέθεσε την πρόταση με αφορμή τη λειτουργική συγχώνευση το 2011 του «Αγίου Σάββα» με το 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ. «Πρέπει να τολμήσουμε να ονειρευτούμε· και έτσι συνολικά και ατομικά να δουλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο» έγραφε χαρακτηριστικά η επιστολή.
Η ημερήσια νοσηλεία


«Αυτή η φράση, αυτή η ειλικρίνεια και το αίσθημα εμπιστοσύνης που εξέπεμπαν οι άνθρωποι του «Αγίου Σάββα» από τις πρώτες συναντήσεις μας και όσα προσωπικά βιώματα ανέφερα προηγουμένως μας έφεραν αμέσως κοντά και δημιούργησαν μια σπουδαία ομάδα» τόνισε η κυρία Λάτση συμπληρώνοντας: «Η αγάπη, η φροντίδα και η έγνοια με την οποία όλοι περιέβαλαν αυτή την προσπάθεια είναι μνημειώδεις. Και ίσως περισσότερο από το ίδιο το έργο, αυτό που κερδίζουμε είναι η δύναμη της συμμαχίας και της συμπόρευσης προς μια κοινωνία ενότητας, αλληλεγγύης, συνεργασίας και συμπληρωματικότητας».
Χρειάστηκε μια πολύμηνη, εντατική διαδικασία διαβουλεύσεων και εκπόνησης εξειδικευμένων μελετών ως την κύρωση τελικά με τον Ν. 4159/2013 της σύμβασης δωρεάς ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας, στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» και στη δωρήτρια κυρία Μαριάννα Ι. Λάτση. Ο νόμος προέβλεπε την πλήρη ανακατασκευή και μετατροπή του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ, επί των οδών Ασωπίου 4 και Παράσχου 16, σε ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικές ασθένειες.
Ο θεσμός της ημερήσιας νοσηλείας είναι ευρύτατα διαδεδομένος στις περισσότερες χώρες, στην Ελλάδα όμως η ανάπτυξή του έχει καθυστερήσει σημαντικά. Βάσει της διεθνούς εμπειρίας, η λειτουργία αντίστοιχων κέντρων αναβαθμίζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες πρακτικές εξορθολογισμού των δαπανών και σωστής αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της Υγείας.
Οι εργασίες ανακατασκευής, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2013, διήρκεσαν 18 μήνες, μέσα στους οποίους τα παλαιά κτίρια, με τις υποτυπώδεις δομές και την ξεπερασμένη αισθητική, αναμορφώθηκαν πλήρως. Μετά την ενίσχυση όλων των κτιριακών δομών και την ενοποίηση των κτιρίων σε μια ενιαία δομή, το πλήρως ανακαινισμένο Κέντρο, έξι ορόφων με ισόγειο και τρία υπόγεια, συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ., είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους πρώτους ασθενείς.
Οι μονάδες και τα εργαστήρια


Στο ΚΗΝ «Νίκος Κούρκουλος» θα εργάζονται καθημερινά 90-100 άτομα, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του «Αγίου Σάββα». Το Κέντρο διαθέτει Μονάδα Επεμβάσεων Διαδερμικής Βιοψίας Μαστού, Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων, Τμήμα Ελέγχου Νοσηλευτικής Μέριμνας, Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, Τμήμα Διαγνωστικής Μαστού, Βιοπαθολογικά Εργαστήρια και Τμήμα Ακτινοθεραπείας.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι είμαι αλώβητος. Αντίθετα, αυτό που σκεφτόμουν πάντα είναι γιατί όχι και σε μένα. Είδα τους γονείς μου να φεύγουν, είδα δύο αδέλφια μου να χάνονται – ο ένας καπετάνιος από ναυάγιο στον Ατλαντικό, ο άλλος πολιτικός μηχανικός, πέφτοντας στην οικοδομή. Από νέος συνειδητοποίησα πόσο κοντά είναι ζωή και θάνατος. Αλλά έχω δύναμη, έχω τη δύναμη να πολεμήσω»
έλεγε ο Νίκος Κούρκουλος. Οπως επισήμανε η κυρία Λάτση, «αποδέχθηκε τον καρκίνο ως μέρος της ανθρώπινης φύσης, συμφιλιώθηκε με την ιδέα της αρρώστιας, γεγονός που του επέτρεψε να ζει, να εργάζεται και να ονειρεύεται ως το τέλος, ακόμη και στο τέλος. Σαν να υπήρχε αύριο, σαν τίποτα να μη σταματούσε. Υπό αυτή την έννοια νίκησε τον καρκίνο – κι ας ηττήθηκε από αυτόν τελικά».
Ακριβώς αυτή η στάση απέναντι στην ασθένεια είναι που προβάλλεται μέσα από την επιλογή της ελληνικής πολιτείας να δοθεί το όνομά του στο Κέντρο. «Δεν έχει στόχο να προβάλει το όνομά του ούτε να προσθέσει κάτι στην υστεροφημία του. Ο Νίκος άλλωστε έχει την τύχη να ζει διαχρονικά ανάμεσά μας, μέσα από τις ταινίες του και το έργο του στο Εθνικό Θέατρο» ανέφερε η κυρία Λάτση. «Στόχο έχει να παραδειγματίσει και να αναδείξει τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας από έναν άνθρωπο που αγαπήθηκε και ταυτίστηκε με τη λεβεντιά όσο λίγοι Ελληνες. Είναι η γενναιότητα, η υπομονή, η δύναμη για ζωή, η ελπίδα και η αξιοπρέπεια είναι προβάλλονται και όχι το ίδιο το πρόσωπο».
Οι αφανείς ήρωες


Με την προσδοκία ότι το ΚΗΝ «Νίκος Κούρκουλος» θα αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία των χιλιάδων συνανθρώπων μας που ταλαιπωρούνται από ογκολογικές παθήσεις, με την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτελέσει έναν σύγχρονο χώρο εργασίας, έρευνας και εκπαίδευσης, καθώς και παράδειγμα λειτουργίας και ένα νέο μοντέλο ιατρικής περίθαλψης για την Αττική και όλη την Ελλλάδα, η προσωπική δωρήτρια τόνισε: «Νιώθω ευλογημένη και τυχερή που μέσα από αυτή την πράξη ευθύνης και αγάπης μπορώ να συμβάλω στην εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παράδοσης – παραλαβής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλα τα στελέχη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση που διαχειρίστηκαν το έργο, τους μελετητές, τους εργαζομένους του «Αγίου Σάββα» αλλά και των κατασκευαστικών εταιρειών που εργάστηκαν αδιάκοπα για αυτό το έργο. Τους αφανείς ήρωες, όπως τους χαρακτήρισε, που συνήθως βρίσκονται πίσω από τα φώτα της πρώτης γραμμής. «Οι ευχαριστίες μου εκτείνονται και προς τους κατοίκους της περιοχής που με καρτερία «φιλοξένησαν» αυτή την κατασκευαστική προσπάθεια αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη σημασία και την εθνική της διάσταση» είπε κλείνοντας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk