Η στιγμή που οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές θα λειτουργούν με τη δική τους κρίση ή θα «συνομιλούν» μεταξύ τους προσφέροντας ένα άνετο περιβάλλον χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης χωρίς σκοτούρες είναι εδώ! Στην εφετινή Διεθνή Εκθεση Τεχνολογίας CES 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας (6-9 Ιανουαρίου), πέρα από τις τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας, το ενδιαφέρον κέντρισε η οικιακή νοημοσύνη. Πλυντήρια, κουζίνες, ψυγεία και ποτιστικά συστήματα νέας γενιάς μάς ταξιδεύουν στο μέλλον σήμερα!
«Δίδυμες» πλύσεις
Για τους πολυάσχολους που δεν επιθυμούν να αφιερώνουν ατελείωτο χρόνο στο πλύσιμο των ρούχων η LG παρουσίασε ένα επαναστατικό σύστημα «δίδυμων» πλύσεων. Το Twin Wash System, όπως ονομάζεται, συνοδεύεται από ένα εύχρηστο «συρτάρι» το οποίο φιλοξενεί ένα δεύτερο, μίνι πλυντήριο για μικρά φορτία. Το σύστημα ταυτόχρονης πλύσης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξοικονομεί χώρο και νερό. Οι δύο κάδοι, παρ’ όλα αυτά, δεν χρησιμοποιούν το ίδιο νερό: αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει π.χ. στον μεγάλο επάνω κάδο τα χρωματιστά και στον μικρότερο κάδο τα λευκά του χωρίς χρωματικά «παρατράγουδα». Οι λειτουργίες TurboWash και TurboSteam επιταχύνουν τους κύκλους πλύσεων και στεγνώματος, ενώ μέσω της ασύρματης συνδεσιμότητας (Wi-Fi και NFC) ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται από το smartphone του για την εξέλιξη ή την ολοκλήρωση της πλύσης.
Φούρνος με διπλή προσωπικότητα
Μια «πληθωρική» κουζίνα με τα όλα της παρουσίασε η Samsung. Η κουζίνα Flex Duo με Dual Door φούρνο ξεχωρίζει για τη μοιρασμένη πόρτα του φούρνου. Οταν το απαιτούν οι δημιουργικές ανάγκες, ο χρήστης μπορεί να προσθέσει το Smart Divider, την ειδική διαχωριστική λαμαρίνα προκειμένου να μοιράσει τον χώρο του φούρνου στα δύο και στη συνέχεια να ανοίξει την επάνω ή την κάτω πορτούλα ξεχωριστά. Αυτό του χαρίζει τη δυνατότητα διαχείρισης διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε χώρο χωρίς τη «μετανάστευση» των οσμών από το ένα φαγητό στο άλλο.
Οταν πάλι δεν χρειάζεται, η πόρτα ανοίγει ενιαία. Τέλος, στο κάτω μέρος της κουζίνας υπάρχει ένα θερμαινόμενο συρτάρι για τη φιλοξενία των μαγειρεμένων φαγητών ώσπου να καταφτάσουν οι καλεσμένοι. Η διάθεση της νέας κουζίνας που παραπέμπει σε αμερικανικά πρότυπα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην άνοιξη.
Η οργάνωση μπήκε στο… ψυγείο
Το νέο ψυγείο-ντουλάπα της Whirlpool διατηρεί τη διπλή πόρτα στο επάνω μέρος προσθέτοντας στο κάτω τρία συρτάρια ψύξης –και όχι μόνο. Στόχος της εταιρείας ήταν η εκμετάλλευση στο έπακρο του εσωτερικού χώρου του ψυγείου μέσα από την οργανωμένη τοποθέτηση τροφίμων και ποτών.
Το νέο Double Drawer French Door Refrigerator –ένας τύπος ψυγείου που έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς της αγοράς η τελευταία λέξη της μόδας –πέρα από το συρτάρι της κατάψυξης διαθέτει ακόμη δύο συρτάρια: το ένα κατάλληλο για τη διατήρηση λαχανικών και φρούτων με τη βοήθεια του συστήματος FreshFlow και το άλλο ιδανικό για τη φιλοξενία σνακ, αναψυκτικών, αλλαντικών, τυριών ή ακόμη και το ξεπάγωμα κατεψυγμένων κρεάτων.
Η ψησταριά μιλάει!
Για τους λάτρεις της τεχνολογίας που αποζητούν τον τίτλο του τέλειου… ψήστη τώρα υπάρχει η «έξυπνη» ψησταριά Lynx, η οποία δέχεται αλλά και δίνει φωνητικές εντολές. Πρόκειται για μια ψησταριά με δυνατότητα ασύρματης συνδεσιμότητας μέσω Wi-Fi ώστε να «διαβάζει» τις επιθυμητές συνταγές. Σύμφωνα με τους επινοητές της, με τη σωστή καθοδήγηση ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει καλοψημένα και εύγευστα πιάτα. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να πει «Smart Grill» και η ψησταριά ξυπνάει προκειμένου να δεχθεί τις εντολές του. Στη συνέχεια, ανάλογα με τη συνταγή που θα επιλέξει εκείνος, η Lynx τού υπαγορεύει π.χ. πότε να γυρίσει την μπριζόλα ή τα χτένια και πότε να τα βγάλει από τη φωτιά. Η ψησταριά μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής επικοινωνεί με συσκευές Android και iOS.

«Ανθισμένο» ποτιστικό σύστημα

Ονομάζεται Blossom και είναι ένα αυτόνομο ποτιστικό σύστημα με… γνώσεις μετεωρολογίας. Με καταγωγή από την Καλιφόρνια, το καινοτόμο σύστημα συνδέεται με το Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi και με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου ενημερώνεται για τα τερτίπια του καιρού και αποφασίζει αν και πότε οφείλει να αναλάβει δράση. Συγκεκριμένα η τεχνολογία Xona αντλεί πολύτιμες πληροφορίες γύρω από την ιδανική φροντίδα των φυτών από μια βάση δεδομένων που έχουν δημιουργήσει έμπειροι βοτανολόγοι.
Αυτή η τράπεζα πληροφοριών οδηγεί στην «έξυπνη» φροντίδα των φυτών του κατόχου όταν και όσο χρειάζεται, πράγμα που θα μπορούσε να εξοικονομήσει ως και 30% στον λογαριασμό του νερού. Για παράδειγμα, όταν η μέρα είναι βροχερή ή τα επίπεδα της υγρασίας είναι υψηλά, το σύστημα προσαρμόζει την ποσότητα νερού που θα διαθέσει σε κάθε είδος ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του. Αντίστοιχα προσφέρει περισσότερο πότισμα όταν υπάρχουν ζέστη και ξηρασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ