Σταθερά μπροστά με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυξάνουν ολοένα την εκλογική τους δύναμη φθάνοντας πια σε επίπεδα που παραπέμπουν στις εποχές του μεγάλου δικομματισμού

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυξάνουν ολοένα την εκλογική τους δύναμη φθάνοντας πια σε επίπεδα που παραπέμπουν στις εποχές του μεγάλου δικομματισμού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά για πρώτη φορά το 30%, ενώ και η ΝΔ εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά της μετά την ήττα του 2009, χωρίς όμως αυτά να της διασφαλίζουν την εκλογική νίκη.
Αν σήμερα είχαμε εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάμβανε ένα ποσοστό 31,2% έναντι 28,1% της ΝΔ. Η διαφορά μεταξύ τους όμως που μειωνόταν σταθερά από τον Νοέμβριο αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά μισή μονάδα, γεγονός που διασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ μια απόσταση που δύσκολα καλύπτεται σε επτά ημέρες.
Η αύξηση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σύμφωνα με εκλογικούς αναλυτές, οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους:
1. Ενισχύεται σημαντικά το προφίλ του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εξακολουθεί να βελτιώνει όλους τους δείκτες της δημοφιλίας του και να εκμηδενίζει τη διαφορά που τον χώριζε από τον Αντ. Σαμαρά. Για παράδειγμα, στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» εξακολουθεί να προηγείται ο Αντ. Σαμαράς με 42,6%, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει πια πλησιάσει στο 37,3%. Ταυτόχρονα το 40,9% προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του Αντ. Σαμαρά, αλλά το 40,6% επιθυμεί μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα.
2. Παγιώνεται η αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ που άρχισαν να επιστρέφουν στην παράταξή τους να στρέφονται πλέον σε άλλα κόμματα. Είναι ενδεικτικό ότι στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστά-ρεκόρ καθώς το 72,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα κερδίσει τις εκλογές.
3. Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή εμφανίζουν τάσεις ενίσχυσης σε βάρος της ΝΔ, που αρχίζει να εμφανίζει σημάδια αποσυσπείρωσης.
Από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση της Κάπα Research το 86% θεωρεί τις εκλογές κρίσιμες και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εμφανίζουν αυξημένη συσπείρωση τα μεγαλύτερα κόμματα.
Ταυτόχρονα η πιθανότητα οικονομικής περιπέτειας στην περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να φοβίζει το 42% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ποσοστό όμως που ήταν αρκετά μεγαλύτερο στο παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, το 40,1% δηλώνει ότι φοβάται τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας αν βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ.
Το Ποτάμι εξακολουθεί να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, παρά το γεγονός ότι μέσα σε μία εβδομάδα εμφανίζεται να έχει απολέσει μία ποσοστιαία μονάδα, αποτέλεσμα της χαλαρής εκλογικής της βάσης. Από το 6,5% όπου βρισκόταν την περασμένη Κυριακή υποχώρησε στο 5,4%, αλλά εξακολουθεί να προηγείται του ΠαΣοΚ (5%), του ΚΚΕ (4,9%) και της Χρυσής Αυγής (4,7%). Μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή φαίνεται ότι θα δώσουν ως την τελευταία στιγμή οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που καταγράφουν το ίδιο ποσοστό (2,7%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση προτιμούν οι Ελληνες. Η συντριπτική πλειονότητα προτιμά μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας (61%), ενώ το 36,1% προτιμά μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι.
Το 35,6% προτιμά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το 30,6% μια κυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk