Μαρκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το αφεντικό της Facebook, αγαπάει τα βιβλία (μένει να αποδειχθεί αν τα αγαπάει με το αζημίωτο).

Μαρκ | tovima.gr
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το αφεντικό της Facebook, αγαπάει τα βιβλία (μένει να αποδειχθεί αν τα αγαπάει με το αζημίωτο). Σε ανάρτησή του με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου 2015 ανακοίνωσε στα εκατομμύρια των «ακολούθων» της σελίδας του ότι το στοίχημά του για τη νέα χρονιά είναι να διαβάζει ένα βιβλίο κάθε 15 ημέρες. Και μάλιστα ένα βιβλίο κανονικό, έντυπο, υλικό, χάρτινο. Το πρώτο βιβλίο που διάλεξε είναι το δοκίμιο του Moises Naim The End of Power (εκδόσεις Basic Books). Η ανάρτηση συγκέντρωσε 131.254 likes και τη μοιράστηκαν 6.921 χρήστες. Ο συγγραφέας του βιβλίου, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και για πολλά χρόνια αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Foreign Policy, διερευνά πώς «ο κόσμος αλλάζει ώστε να δώσει στα άτομα ένα μέρος της εξουσίας που παραδοσιακά μέχρι τώρα κατείχαν οι κυβερνήσεις, οι στρατοί και οι μεγάλοι οργανισμοί». Οι πωλήσεις αυτού του πολύ αμερικάνικου βιβλίου – γραμμένου με τη συνταγή του δυνητικού μπεστ σέλερ – εκτινάχθηκαν, τα στοκ της Amazon άδειασαν και το βιβλίο βρίσκεται ήδη στην 82η θέση των πιο ευπώλητων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ζούκερμπεργκ δημιούργησε μάλιστα τη σελίδα «A Year of Books», που έχει κιόλας 252.465 likes, για να παρουσιάζει τα βιβλία που διαβάζει, να φιλοξενεί συνεντεύξεις με τους συγγραφείς και να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να σχολιάζουν. Εχουν περάσει ακριβώς 15 ημέρες από την πρώτη ανάρτηση. Περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το δεύτερο βιβλίο που θα διαβάσει ο Μαρκ.
Τόσο βιβλιόφιλος είναι λοιπόν ο Μαρκ; Ή μήπως ετοιμάζει το έδαφος για ένα καινούργιο επιχειρηματικό βήμα που θα έχει σχέση με το βιβλίο; Θυμίζω πως περασμένο του στοίχημα να μάθει κινέζικα είχε σχέση με την τύχη της εταιρείας του στην αχανή Κίνα, όπου τα ποσοστά διείσδυσής της είναι χαμηλά.
Πάντως δεν είναι τυχαία η πρώτη επιλογή για ένα βιβλίο που υποστηρίζει πως το άτομο αποκτά μερίδιο εξουσίας από τις κυβερνήσεις. Σε μια εποχή που πληθαίνουν οι έρευνες για μια νέα κοινωνία της επιτήρησης και του ελέγχου μέσω της τεχνολογίας (data, αρχεία κ.λπ.) ο Ζούκερμπεργκ υπερασπίζεται την ψευδαίσθηση της ατομικής ελευθερίας στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk