Συνολικά 15 άτομα έχουν συλληφθεί ενώ το Βέλγιο βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμό, μετά την επεισοδειακή αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Βερβιέ στην οποία σκοτώθηκαν δύο ύποπτοι που φέρονται να σχεδίαζαν «άμεσα» τρομοκρατική επίθεση με στόχο την αστυνομία. Προληπτικά, δεν θα ανοίξουν τα εβραϊκά σχολεία.

Βρέθηκαν τέσσερα καλάσνικοφ και υλικό που θα χρησιμοποιείτο για κατασκευή εκρηκτικών, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία. Στις έρευνες βρέθηκαν και στολές αστυνομικών – ένδειξη πως η επίθεση, με τζιχαντιστικό χαρακτήρα θα είχε στόχο την αστυνομία.

Οι ταυτότητες των δύο νεκρών δραστών δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Την επιχείρηση ακολούθησαν έρευνες σε διάφορα σημεία της χώρας και, προληπτικά, δεν θα ανοίξουν τα εβραϊκά σχολεία την Παρασκευή.

Το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως συνολικά είχαν τεθεί υπό κράτηση 15 άτομα σε σχέση με την υπόθεση, στη Βερβιέ, στο Μόλενμπεκ, στο Άντερλεχτ, στις Βρυξέλλες, στη Μπερσέμ και στο Λίντεκερκε. Δύο εκ των 15 τέθηκαν υπό κράτηση στη Γαλλία.

Ενδεικτικός της έντασης στην οποία βρίσκεται η χώρα ήταν ο συναγερμός τη νύχτα για καταδίωξη ύποπτου αυτοκινήτου στη Λιέγη, το οποίο είχε έρθει από το Λουξεμβούργο. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν διασύνδεση με την υπόθεση της Βερβιέ.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για επικείμενη επίθεση, αλλά επαγρυπνούμε»

Η απόφαση για ενίσχυση του επιπέδου συναγερμού ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση της βελγικής κυβέρνησης τη νύχτα.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως «δεν έχουμε σε γνώση μας συγκεκριμένη απειλή» για τρομοκρατική επίθεση, «αλλά θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί».

To επίπεδο συναγερμού (σε «3», με υψηλότερο το «4») επιτρέπει λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας σε πιθανούς στόχους χωρίς να απαιτείται προηγουμένως στοιχείο ή ένδειξη κινδύνου.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται, πέραν της νέας συνεδρίασης της βελγικής κυβέρνησης, περισσότερες επίσημες πληροφορίες από την εισαγγελία για τα ευρύματα γύρω από τους δύο νεκρούς υπόπτους.