Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη

Η προεδρία των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία της για την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και τη Γαλλία, μετά την επίθεση της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι εναντίον ενός εβραϊκού σούπερ-μάρκετ που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους εβραϊκού θρησκεύματος.

«Η βίαιη επίθεση το απόγευμα της Παρασκευής εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία (…) ήταν το τελευταίο μιας σειράς πολύ ανησυχητικών επεισοδίων στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο που αντανακλούν ένα αυξανόμενο κύμα αντισημιτισμού», δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα.

«Εξ ονόματος του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω την αλληλεγγύη του έθνους μας με το γαλλικό λαό και με την εβραϊκή κοινότητα στη Γαλλία και τον κόσμο, για να καταδικάσουμε όσο κατηγορηματικότερα γίνεται τις βίαιες επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας» εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και εναντίον ενός εβραϊκού σούπερ-μάρκετ στο Παρίσι, πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Η δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα του αντισημιτισμού δεν θα εξασθενήσει», τόνισε ο Μακντόνα.

Ο αμερικανός αξιωματούχος μιλούσε ενώπιον εκατοντάδων προσώπων που συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη συναγωγή της Ουάσιγκτον για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού, που ήταν οι χειρότερες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και μια δεκαετία στην Ευρώπη, καθώς στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου είκοσι. Οι τρεις τζιχαντιστές σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Η συγκέντρωση αυτή το βράδυ της Τρίτης σε συναγωγή της αμερικανικής πρωτεύουσας, όπου μίλησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου και ο πρεσβευτής της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, είχε οργανωθεί από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, ένωση που είναι η σημαντικότερη στον κόσμο μετά το Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις περιλαμβάνει από 4,5 ως 5,7 εκατομμύρια εβραίους των ΗΠΑ.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk