Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Ναπολιτάνο- Ξεκινά η κούρσα διαδοχής

Την παραίτησή του υπέβαλε, όπως αναμενόταν, ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.

Την παραίτησή του υπέβαλε, όπως αναμενόταν, ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνo, θέτοντας και επισήμως σε κίνηση την κούρσα για την ανάδειξη του διαδόχου του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρέντσι ανέφερε πως θα συνδιαβουλευτεί με τα κόμματα για τις ψηφοφορίες επί του νέου αρχηγού του ιταλικού κράτους.

Πριν την παραίτησή του, ο Ναπολιτάνο ανέφερε ότι «χαίρεται που γυρίζει στο σπίτι του». Μέχρι την ανάδειξη του διαδόχου του, τα καθήκοντά του θα τα ασκεί ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέρο Γκράσο.

Μετά το ναυάγιο του 2013 για το ποιος θα διαδεχόταν γινόταν πρόεδρος, και το κάψιμο κάθε υποψηφιότητας, ο Ναπολιτάνο είχε συμφωνήσει να γίνει για δεύτερη φορά πρόεδρος (πράγμα άνευ προηγουμένου), αλλά ήταν δεδομένο πως αυτό θα ήταν προσωρινό.

Σε διαφορετικές συνθήκες σήμερα, ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται σύμφωνα με πολιτικές πηγές βέβαιος ότι ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας. Οι ψηφοφορίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου, 14 ημέρες μετά το «αντίο» του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -η χρονική στιγμή της παραίτησης είχε οριστικοποιηθεί από τα Χριστούγεννα και ήταν στο κλείσιμο της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στην ομιλία που εκφώνησε ο Ματέο Ρέντσι την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο για τη λήξη της κυλιόμενης προεδρίας ζήτησε ένα βαθύ χειροκρότημα για τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, «έναν αφοσιωμένο ευρωπαϊκή που φεύγει από το αξίωμά του αυτές τις ώρες έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες στην Ιταλία με ευφυΐα και σοφία».

Ως προς τους υποψήφιους διαδόχους στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, στο «τραπέζι» βρίσκεται ακόμη η υποψηφιότητα Πρόντι, την οποία έφερε ξανά πρόσφατα στο προσκήνιο ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ακολουθεί ο Σέρτζιο Ματαρέλα ο οποίος δεν φαίνεται να στηρίζεται από όλο το μπερλουσκονικό «μέτωπο», καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν και ο Ινιάτσιο Βίσκο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Βάλτερ Βελτρόνι, καθώς και των Ντάριο Φραντσεσκίνι και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, οι οποίοι ενδέχεται να βγουν «μπροστά» εάν η κατάσταση περιπλακεί, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Εάν οι ψηφοφορίες είναι «εξαντλητικές» ο Πιέτρο Γκράσο, πρόεδρος της Γερουσίας και πρώην εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας, θα ήταν μία υποψηφιότητα που θα «εξευμένιζε» τα πνεύματα -ο Πιέτρο Γκράσο θα αναλάβει επίσης προσωρινά καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παραίτηση Ναπολιτάνο.

Εγγυητής σταθερότητας σε μία ταραγμένη πολιτικά Ιταλία

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτησή του, υπήρξε ο εγγυητής της σταθερότητας στην Ιταλία σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο της πολιτικής της ζωής.

Από την παραίτηση του Ρομάνο Πρόντι το 2008, έπειτα από μόλις δύο χρόνια παραμονής στην πρωθυπουργία, μέχρι την έλευση του Ματέο Ρέντσι, τον Φεβρουάριο 2014, περνώντας από τις παραιτήσεις των Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εγγυήθηκε με το κύρος του τη λειτουργία της ιταλικής ηγεσίας και διαχειρίσθηκε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της χώρας του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε πρόσφατα στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να τον ευχαριστήσει για ό,τι έκανε κατά τη διάρκεια της «ιστορικής του» -όπως την χαρακτήρισε- «θητείας».

Οι αντίπαλοί του στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο κατηγόρησαν τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τον οποίο αποκαλούσαν ειρωνικά «βασιλιά Τζόρτζιο», ότι υπερέβη τις εξουσίες του.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκείνος συνέχισε να υψώνει τη φωνή του, εξασφαλίζοντας τον σεβασμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιταλών πολιτών.

Απέναντι στις διαδοχικές πολιτικές κρίσεις που συντάραξαν την Ιταλία, κυρίως μετά τα μέσα του 2011, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ξεπερνώντας όντως τον ρόλο του εγγυητή του Συντάγματος, ανέλαβε τα ηνία για να οδηγήσει την Ιταλία προς την έξοδο από την δύσκολη κατάσταση.

Μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο 2011, αποφάσισε να ορίσει τον πρώην ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι επικεφαλής μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, παρά να διαλύσει το Κοινοβούλιο, πεπεισμένος ότι η Ιταλία, στο χείλος τότε της χρεοκοπίας, δεν χρειαζόταν μία νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Σκόπευε να αποσυρθεί έπειτα από την πρώτη επταετία στην προεδρία, την άνοιξη του 2013, μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, όταν τα μεγαλύτερα κόμματα δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ως προς τον διάδοχό του και έπειτα από πέντε γύρους ψηφοφορίας, ζήτησαν από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Ο Ναπολιτάνο δέχθηκε από αίσθηση καθήκοντος, εξελέγη θριαμβευτικά , κατά τη διάρκεια όμως της ομιλίας του για την ανάληψη των καθηκόντων του κατήγγειλε με σφοδρότητα «την κωφότητα» των πολιτικών απέναντι στις ανάγκες της χώρας και ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να παραμείνει άλλα επτά χρόνια στην προεδρία.

Περίμενε δύο χρόνια και το τέλος της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι γνωστός για την μετριοπάθεια, την σωφροσύνη και τον σεβασμό του προς την έννοια του κράτους. Ο ίδιος πριν την παραίτησή του δήλωσε ότι χαίρεται που γυρίζει σπίτι του.

Ματέο Ρέντσι: Νέος πρόεδρος έως τα τέλη Ιανουαρίου

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μέχρι τα τέλη αυτού του μηνός θα έχουμε καινούριο πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναφερόμενος στην παραίτηση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την Τετάρτη.

«Στον Ναπολιτάνο οφείλεται ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτέλεσε, ενώ η αποχώρησή του προκαλεί συγκίνηση» ανέφερε ο Ρέντσι.

«Πέρα από το ότι χειρίστηκε ευαίσθητες στιγμές σε ό,τι αφορά την αντοχή των θεσμών, απέδειξε ότι έχει και μια εξαιρετική πολιτική εξυπνάδα» πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρέντσι θεωρεί ότι «αυτή τη στιγμή, μια συζήτηση σχετικά με το όνομα του διαδόχου δεν έχει νόημα» και υπογραμμίζει ότι «η Ιταλία έχει ανάγκη από έναν “διαιτητή”, ο οποίος θα βοηθήσει τη χώρα να αναπτυχθεί».

Οι ψηφοφορίες – με τη συμμετοχή 1.008 βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών συμβούλων – για την εκλογή του διαδόχου του Ναπολιτάνο θα αρχίσουν πιθανόν στις 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτούνται τα δυο τρίτα των εκλεκτόρων, αλλά από την τέταρτη και μετά αρκεί η απλή πλειοψηφία για την εκλογή του νέου προέδρου.

Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα επαναληφθεί το σκηνικό θεσμικού αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί τον Απρίλιο του 2013, όταν τα πολιτικά κόμματα δεν στάθηκαν ικανά να προτείνουν ένα ισχυρό υποψήφιο ευρείας αποδοχής και η Κεντροδεξιά και κεντροαριστερή συμμαχία αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τον Ναπολιτάνο να δεχθεί να επανεκλεγεί έστω για μια θητεία περιορισμένης διάρκειας.

Ως προς τους υποψήφιους διαδόχους του Ναπολιτάνο, οι επικρατέστεροι θεωρούνται οι Ρομάνο Πρόντι, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν και ο Ινιάτσιο Βίσκο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk