ΣΕΤΕ: Αρνητικό ντόμινο από την ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ

Καταστροφική θα είναι η επίπτωση στην εθνική οικονομία και την απασχόληση από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13%, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Ernst & Young και την οποία σήμερα παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η μελέτη εκτιμά ότι η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. ευρώ το 2015.

Εως τρία δισ. ευρώ μπορεί να ανέλθει η μείωση στο εγχώριο ΑΕΠ, από την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13%. Το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων επιβεβαιώνουν τα οικονομικά σενάρια για την ελαστικότητα της ζήτησης στον τουρισμό, που κάνει η ανεξάρτητη μελέτη της εταιρείας Ernst & Young.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκτιμάται ότι η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και σε βάθος πενταετίας έως κατά μέγιστο τα 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συνολική επίπτωση στην εθνική οικονομία και την απασχόληση κρίνεται καταστροφική, καθώς οι απώλειες του τουριστικού τομέα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου υπολογίζονται από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα, φθάνουν από ένα έως 1,7 δισ. ευρώ, επιφέροντας συνολική επίπτωση, με μείωση έως 1,4% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις απασχόλησης (μετρημένες σε ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης), οι απώλειες που θα προκύψουν υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000 θέσεις.

Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει.

Επίσης, αναμένεται να πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται σε περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και εφέτος έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Αβεβαιότητα στις κρατήσεις

«Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί με την τρέχουσα κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ΦΠΑ για τον τουρισμό θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 8% (διαμονή και εστίαση) ή και χαμηλότερος σε επίπεδο 5% για την ανάπτυξη του τομέα και κατ’ επέκταση της εγχώριας οικονομίας.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των κρατήσεων, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες αβεβαιότητας. Η βρετανική αγορά είχε ξεκινήσει με θετικό πρόσημο, χάρη στην ανατίμηση της στερλίνας, ο ρυθμός ωστόσο περιορίζεται, προσεγγίζοντας τα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σαφής πτώση των κρατήσεων καταγράφεται από τη Γερμανία, καθώς οι δυνητικοί ταξιδιώτες στη Γερμανία επηρεάζονται περισσότερο από τις ειδήσεις για την Ελλάδα. Από την άλλη, σε δυσκολία είναι και η ρωσική αγορά, εξαιτίας της υποτίμησης στο ρούβλι, με την πτώση εφέτος να αναμένεται μεταξύ 10% – 20% στις αφίξεις και 20% – 30% στα έσοδα.

Τον ανταγωνισμό ενισχύει και η ανάκαμψη της Αιγύπτου, η οποία παρουσιάζει αύξηση 80% στις κρατήσεις. Υπολογίζεται ότι ο ελληνικός τουρισμός ενισχύθηκε κατά 2% – 3%, με περίπου 300.000 αφίξεις, κυρίως στα άκρα της περιόδου, τα προηγούμενα χρόνια, από την αναστάτωση στη γειτονική χώρα.

Στα θετικά σημεία περιλαμβάνονται η υποτίμηση του ευρώ, αλλά και η ενίσχυση της τουρκικής λίρας, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ρεύματος από την Τουρκία. Επίσης το φθηνότερο πετρέλαιο συμβάλλει στον προγραμματισμό περισσότερων πτήσεων και στη δημιουργία φθηνότερων τουριστικών πακέτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk