«Όχι» στην ισλαμοφοβία και την εκμετάλλευση του Charlie Hebdo από την ξενοφοβική Pegida φώναξαν χιλιάδες Γερμανοί που βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις ανά την επικρατεία. Η προσέλευση στην ίδια τη διαδήλωση της Pegida στη Δρέσδη ξεπέρασε τις προηγούμενες φορές, αλλά η άφιξή της στη Λειψία βρήκε πολλαπλάσιους αντιδιαδηλωτές. Το ίδιο συνέβη και σε όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις, όπου οι αντιδιαδηλωτές ήταν υπεράριθμοι των διαδηλωτών με τα συνθήματα εναντίον των μεταναστών.

Από τη μία πλευρά βρέθηκε η Pegida, που ξεκίνησε από τη Δρέσδη και τα «παραρτήματα» της οποίας αλλάζουν το όνομα ανάλογα με την πόλη (Legida στη Λειψία, Bagida στο Μόναχο της Βαυαρίας, Kögida στην Κολωνία, κοκ). Από την άλλη πλευρά, βρέθηκαν οι αντιδιαδηλώσεις του Nogida, δηλαδή του «όχι στην pegida».

Στη Δρέσδη το βράδυ της Δευτέρας, για 12η Δευτέρα, η ξενοφοβική ένωση «Πατριώτες Ευρωπαίοι εναντίον της ισλαμοποίησης της Δύσης», συγκέντρωσαν 25.000 άτομα. Ήταν όντως η μεγαλύτερη μέχρι τώρα συγκέντρωση της Pegida στην πόλη -και η μοναδική στην οποία η αντιδιαδήλωση ήταν μικρότερη (7.500 άτομα). Το Σαββατοκύριακο πάντως, η αντιρατσιστική διαδήλωση είχε μαζέψει 35.000 κόσμου.

Στη Λειψία, όπου προσπάθησε να επεκταθεί το κίνημα «πορεία πένθους» για το Charlie Hebdo, τελικά στη διαδήλωση έδωσαν το «παρών» 4.800 διαδηλωτές. Πολλαπλάσια ήταν η αντιδιαδήλωση, με 30.000 άτομα να βγαίνουν στους δρόμους με συνθήματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η δημοτική αρχή της Λειψίας τελικά πήρε, λίγο πριν την διαδήλωση, πίσω την απαγόρευση πλακάτ με σκίτσα του Μωάμεθ.

Στο Μόναχο, για τρίτη φορά οι αντιδιαδηλωτές ήταν πολλαπλάσιοι των λίγων που εμφανίστηκαν με συνθήματα «κατά της ισλαμοποίησης της Δύσης». Περίπου 20.000 κάτοικοι της βαυαρικής πρωτεύουσας βρέθηκαν με πλακάτ «το Μόναχο είναι πολύχρωμο» απέναντι σε περίπου 1.500 διαδηλωτές της εκεί Pegida.

Ανάλογοι ήταν οι συσχετισμοί και σε όλες τις μεγάλες πόλεις: 4.000 διαδηλωτές στο Βερολίνο εναντίον των 400 με τα συνθήματα κατά της «ισλαμοποίησης». 5.000 στο Ντούσελντορφ απέναντι στην ομάδα 350 διαδηλωτών της τοπικής Pegida. Ογκώδεις οι διαδηλώσεις υπέρ της ανοικτής κοινωνίας και στο Αμβούργο και το Ζάαρμπρουκεν.