Το ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο κίνημα των «Ευρωπαίων Πατριωτών κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (PEGIDA) εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα σε πόλεις της Γερμανίας, προκαλώντας ανησυχία στη τουρκική κοινότητα, που συνιστά τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταναστών στη Γερμανία.
Σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του βρετανικού BBC, η ισλαμοφοβία είναι ο βασικότερος λόγος που ορισμένοι τουρκικής καταγωγής νέοι σκέφτονται ακόμη και να εγκαταλείψουν τη Γερμανία για τη Τουρκία. «Είναι μία ταινία τρόμου» λέει η Σιρίν Μανόλια Σακ, μία 29χρονη γερμανο – τουρκάλα από το Βερολίνο, για την άνοδο του PEGIDA. Πολλοί από τους νέους τουρκικής καταγωγής της Γερμανίας δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τη Τουρκία, αλλά έχουν ακούσει για αυτή από τους γονείς τους.
Η Σακ λέει ότι η άνοδος του PEGIDA προβληματίζει έντονα τη τουρκική κοινότητα, που τα τελευταία χρόνια έχει πέσει θύμα διακρίσεων στη Γερμανία. Σύμφωνα με την ίδια, το κίνημα συνιστά απειλή για την πολυπολιτισμικότητα της χώρας αφού σε αυτό δεν συμμετέχουν μόνο ακροδεξιοί. Όπως αποκαλύπτει μία έρευνα που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Bertelsmann, το 57% των μη μουσουλμάνων στη Γερμανία θεωρεί το Ισλάμ απειλή, ενώ το 61% θεωρεί ότι το Ισλάμ δεν μπορεί να προσαρμοστεί στον δυτικό τρόπο ζωής.
Τούρκοι και άλλοι μετανάστες έχουν διοργανώσει αντι – διαδηλώσεις σε πόλεις όπως το Βερολίνο, την Κολωνία, τη Δρέσδη, τη Στουτγάρδη, το Μόναχο και το Αμβούργο. Επιθέσεις σε τζαμιά και αντιτουρκικά συνθήματα σε τοίχους σημειώνονται ολοένα πιο συχνά σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Όπως είπε η Σακ, η τουρκική κοινότητα έχει αγανακτήσει με αυτή την κατάσταση. Εξαιτίας της ισλαμοφοβίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού, πολλοί τουρκικής καταγωγής νέοι προτιμούν να μεταναστεύουν στη Τουρκία. «Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη προσπάθεια κάνεις για να αποδείξεις ότι είσαι επιτυχημένος και ότι μπορείς να συνυπάρξεις αρμονικά. Δεν μπορείς να κολακεύσεις τους Γερμανούς» ισχυρίστηκε.
Οι νέοι που προτιμούν να ζήσουν στη Τουρκία ανήκουν στη τρίτη ή τέταρτη γενεά μεταναστών, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία. Είναι μεταξύ 18 και 40 χρόνων και μεταναστεύουν «επειδή δεν θεωρούν ότι η Γερμανία είναι ευκαιρία για το μέλλον τους». Οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα γερμανικά, σε αντίθεση με τους γονείς ή τους παππούδες τους. Παρ’ όλα αυτά δυσκολεύονται να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία, όπου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διακρίσεις, με αποτέλεσμα να επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Εκτιμάται ότι 63.000 Τούρκοι εγκαταλείψαν τη Γερμανία για τη Τουρκία το 2013.