Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν

Το πολωτικό προεκλογικό κλίμα δεν διευκολύνει ούτε το διάλογο

Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν | tovima.gr
Το πολωτικό προεκλογικό κλίμα δεν διευκολύνει ούτε το διάλογο, ούτε την ανταλλαγή ουσιαστικών και κυρίως πειστικών επιχειρημάτων για τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Κυριαρχούν οι πολιτικές και προσωπικές επιθέσεις, οι υπεκφυγές, η κινδυνολογία και οι εύκολες υποσχέσεις. Ο πολίτης όμως που θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του, αλλά και για το μέλλον της χώρας συνολικά, έχει δικαίωμα να γνωρίζει με καθαρότητα και σαφήνεια το τίμημα των επιλογών του.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου, τους επόμενους κρίσιμους μήνες, είναι ένα ιδιαίτερο σημαντικό θέμα που δεν αντιμετωπίζεται μέσα από ένα πόλεμο ανακοινώσεων όπως αυτός που ξέσπασε τη Δευτέρα μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανάγκες είναι πολύ συγκεκριμένες, οι τρόποι χρηματοδότησης τους επίσης, που περιπλέκονται όμως από τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κανόνες και δεσμεύσεις, που ακόμα και στην καλύτερη για εμάς περίπτωση δεν μπορούν να αλλάξουν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη τη Δευτέρα έσπευσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε να μας υπενθυμίσει ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες της χώρας και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι υπαρκτό και η νέα κυβέρνηση θα το βρει πολύ γρήγορα μπροστά της. Οι διεκδικητές της εξουσίας έχουν λοιπόν υποχρέωση, να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια το σχέδιο τους για την επόμενη μέρα, ώστε ούτε οι ίδιοι, ούτε οι πολίτες να βρεθούν προ απροόπτων εξελίξεων. Οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν πρέπει να παρουσιαστούν με καθαρότητα και πληρότητα, ώστε οι έλληνες ψηφοφόροι, να γνωρίζουν, όσο είναι δυνατόν, τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κάθε περίπτωση.
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk