Δ. Κουτσούμπας: «Δεν δίνουμε ψήφο ανοχής σε καμία κυβέρνηση»

Δεν πρόκειται να δώσουμε ψήφο ανοχής σε κανέναν κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας

Δεν πρόκειται να δώσουμε ψήφο ανοχής σε κανέναν κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, απορρίπτοντας φήμες και σενάρια που κυκλοφορούν για την περίπτωση που πρώτο κόμμα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα διλήμματα για την ΕΕ και τα χρυσά της κουτάλια δεν συγκινούν πια τον λαό, ενώ σχολιάζοντας τις πρόσφατες μεταγραφές πολιτικών από κόμμα σε κόμμα σημειώνει ότι στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν γυρολόγοι ούτε και μετανοούσες Μαγδαληνές.
– Οι πολίτες πιστεύουν ότι έχουμε μπροστά μας τις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Το πιστεύετε και εσείς ή θεωρείτε ότι αυτά τα λένε τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία για να φοβίσουν;
«Κάθε φορά που το σύστημα βρισκόταν σε μεταβατική φάση και σε διαδικασία αναμόρφωσης, πάντα αγωνιούσε θεωρώντας τις εκλογές κρίσιμες ή τις πιο κρίσιμες. Πιστέψτε με, η αγωνία αυτή δεν αφορά τα πραγματικά συμφέροντα του λαού μας ή το τι ο ίδιος αναμένει ή θα έπρεπε να αναμένει από τις εκλογές. Το ερώτημα που μου απευθύνετε θεωρώ ότι είναι το ερώτημα και η ανησυχία του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου στη χώρα μας και στην ΕΕ. Το κρίσιμο ζήτημα από τη σκοπιά του λαού είναι την επόμενη ημέρα να βγει όσο γίνεται πιο δυνατό το ΚΚΕ».

– Είπατε επίσης ότι η μόνη εγγύηση για τον λαό είναι το ΚΚΕ. Ο λαός όμως πιστεύει στην πλειοψηφία του, ότι η μόνη εγγύηση είναι το ευρώ.
«Πόσα χρόνια ο λαός μας ζει μέσα στα συνθήματα για θυσίες, «εθνικούς στόχους» για την ΟΝΕ, το ευρώ, την ΕΕ και τα χρυσά της κουτάλια; Τα χάλια όμως που βιώνει σήμερα – ανεργία, φτώχεια, ανέχεια – προέκυψαν εξαιτίας όλων αυτών. Οταν ο λαός απαντά στις δημοσκοπήσεις ότι θεωρεί εγγύηση το ευρώ, κυρίως έχει στο μυαλό του κάποιες καταθέσεις που μπορεί να χάσει, μια συμφορά που μπορεί να του ‘ρθει. Θα έχετε ασφαλώς παρατηρήσει ότι το ΚΚΕ δεν θέτει τυχοδιωκτικά, γενικά και αφηρημένα, έξοδο μόνο από το νόμισμα, από το ευρώ. Αν η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ δεν συνδυαστεί με συγκεκριμένο σχέδιο-πρόγραμμα στην οικονομία, στην κοινωνία, με νέα κοινωνική οργάνωση, σοσιαλιστική, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική λαϊκή εξουσία, τότε θα είναι τυχοδιωκτισμός, πορεία στα τυφλά. Το ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για όλα τα παραπάνω αλλά και για το ότι δεν θα αφήσει τον λαό μόνο του».

– Είπατε πρόσφατα ότι τα κόμματα τρομοκρατούν τους πολίτες με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος;
«Πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ακριβώς γιατί υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχουν τα κόμματα που συμφωνούν σε βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις, παρά τις όποιες διαφορές τους. Συμφωνούν, για παράδειγμα, στην εξασφάλιση της πορείας μέσα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, συμφωνούν για την πορεία ανάπτυξης στον ίδιο καπιταλιστικό δρόμο. Συμφωνούν για την ανάγκη διαπραγμάτευσης του χρέους, έστω και με διαφορετικές συνταγές και εκδοχές. Ολοι τους όμως αναγνωρίζουν το χρέος σαν χρέος που οφείλει να πληρώσει ο λαός. Οπως βλέπετε, υπάρχει η αντικειμενική βάση συνεργασίας. Είναι απορίας άξιον γιατί προεκλογικά δεν το παραδέχονται. Κατά τη γνώμη μας, φυσικά και υπάρχει εξήγηση. Στοχεύουν στις ψήφους των πολιτών και κρύβουν από τον λαό τη στρατηγική – κύρια – σύμπλευσή τους».

– Εσείς υποστηρίζετε ότι μπορεί να επιβιώσει οικονομικά η Ελλάδα χωρίς καμία διαπραγμάτευση για το χρέος;
«Ναι, γιατί η Ελλάδα δεν είναι «Ψωροκώσταινα». Η Ελλάδα έχει μεγάλο, ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, πλούσιες αναξιοποίητες ενεργειακές πηγές, ορυκτό πλούτο και γενικότερα παραγωγικές δυνατότητες. Δυνατότητες που παραμένουν «φυλακισμένες» στον σημερινό δρόμο ανάπτυξης του κέρδους και των δεσμεύσεων της ΕΕ, για παράδειγμα τις ποσοστώσεις στην εγχώρια παραγωγή στο κρέας, στο γάλα και στη ζάχαρη. Ταυτόχρονα η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας μπορεί να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή για να συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες, για παράδειγμα στην εισαγωγή και στην εξόρυξη του πετρελαίου. Και μπορεί αν ο λαός ορθώσει το ανάστημά του και πάρει το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του».

– Το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μετά τις εκλογές κανένα κόμμα. Αν όμως αυτή είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, το ΚΚΕ θα ήταν διατεθειμένο να δώσει ψήφο ανοχής;
«Ανοχή σημαίνει κάθομαι στη γωνία, υπομένω και περιμένω να δω τι θα γίνει. Το ΚΚΕ, όμως, ο λαός πρέπει να βρίσκεται στους αγώνες. Εκτός και αν εννοείτε σε περίπτωση – υποθετική – που μια κυβέρνηση ή ένα κόμμα φέρει στη Βουλή για ψήφιση έναν καλό, θετικό νόμο που συμφέρει τον λαό. Σε αυτή την περίπτωση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, θα τον ψηφίσουμε».

– Ναι, αλλά ο λαός ψηφίζει για κυβέρνηση.
«Ψηφίζει και για αντιπολίτευση, που πρέπει να είναι μαχητική απέναντι σε κυβερνήσεις που και ο λαός αντιλαμβάνεται ότι θα κινηθούν στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Φυσικά το ΚΚΕ δεν είναι αδιάφορο στο θέμα της κυβέρνησης. Λέει καθαρά ότι θα δώσει το παρών του σε μια διακυβέρνηση όπου ο ίδιος ο λαός θα είναι στην εξουσία, με άμεση κοινωνικοποίηση του πλούτου, με ταυτόχρονη αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που φρενάρουν μια φιλολαϊκή ανάπτυξη και βάζουν σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και της χώρας. Μια διακυβέρνηση που θα καταργήσει αμέσως τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους και φυσικά θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Οπως καταλαβαίνετε, αυτό συνιστά μια ριζική διαφορετική πολιτική, μια ριζικά διαφορετική κοινωνική οργάνωση και οικονομία. Από αυτές τις εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας από κόμματα που βρίσκονται στον ίδιο στρατηγικό δρόμο. Ψήφο ανοχής δεν πρέπει να δώσει ούτε ο λαός και φυσικά δεν θα δώσει το ΚΚΕ».

– Γιατί μιλήσατε πρόσφατα για μετανοούσες Μαγδαληνές που περιδιαβάζουν τα κόμματα;
«Αυτό που ενοχλεί είναι η κοροϊδία, όχι εμάς μόνο αλλά και τον λαό. Τη μια μέρα λένε ότι έχουν αβυσσαλέες διαφορές μεταξύ τους και μετά μεταπηδούν σε άλλα κόμματα για μια βουλευτική θεσούλα. Γι’ αυτό λέμε ότι όλοι αυτοί που συνωστίζονται πότε στο ΠαΣοΚ, πότε στον ΣΥΡΙΖΑ, πότε στη ΝΔ και πότε ως γυρολόγοι της πολιτικής κλωθογυρνάνε σε Ποτάμι, κόμμα Γ. Παπανδρέου ή όπου τους βγάλει η άκρη πρέπει να καταδικαστούν από τον λαό με την ψήφο τους, όπως και τα κόμματά τους. Το ΚΚΕ έχει στα ψηφοδέλτιά του αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που πριν ψήφιζαν ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΝ, το ΠαΣοΚ ή ήταν ανένταχτοι, αλλά δεν είναι γυρολόγοι».

– Εχετε επανειλημμένως καταγγείλει τους καιροσκόπους και τους πολιτικούς τυχοδιώκτες. Ποιους εννοείτε;
«Ολους όσοι τη μια μέρα λένε το ένα και την άλλη το άλλο. Οσους από τον σοσιαλισμό πήγαν σε όρκους στον καπιταλισμό. Οσους από την κατάργηση με ένα άρθρο του Μνημονίου πήγαν στη διαχείρισή του, σε συνομιλίες με τους εταίρους, σε διαπραγμάτευση για νέα διαρθρωτικά αντιλαϊκά μέτρα. Ολους όσοι κοροϊδεύουν τον λαό με υποσχέσεις ή ζητούν λευκή επιταγή για να του μαυρίσουν τη ζωή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk