Μία πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos KMG Research αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των σύγχρονων Τούρκων. Για παράδειγμα μία μεγάλη πλειοψηφία, το 84%, δήλωσε ότι το αγαπημένο της χόμπι είναι να παρακολουθεί τηλεόραση, ενώ το 96% δεν έχει πάει ποτέ σε παράσταση όπερας ή μπαλέτου. Το 80% είπε ότι δεν πηγαίνει ποτέ σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ οι Τούρκοι δείχνουν να μην τα πάνε καλά ούτε με τους υπόλοιπους τρόπους ψυχαγωγίας: το 73% δεν πηγαίνει ποτέ σε συναυλίες και το 56% δεν πηγαίνει ποτέ σινεμά.
Στη τηλεόραση οι Τούρκοι προτιμούν να παρακολουθούν εγχώρια σίριαλ (77% μεταξύ των γυναικών και 62% επί του συνόλου) και ειδησεογραφικές εκπομπές (65%), ενώ το 40% παρακολουθεί ό,τι προβάλλεται εκείνη τη στιγμή. Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να λογοκρίνονται και το 61% ότι είναι αποδεκτή η διακοπής της λειτουργίας ορισμένων σελίδων στο διαδίκτυο. Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 16.000 Τούρκοι σε ολόκληρη τη χώρα και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στην καθημερινή εφημερίδα Posta, αποκαλύπτει επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό (68%) δεν χρησιμοποιεί ποτέ το διαδίκτυο, το 45% δεν διαβάζει ποτέ βιβλία και το 28% δεν διαβάζει ποτέ εφημερίδες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 94%, είπε ότι δεν κάνει ποτέ ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό και το 45% δεν ταξιδεύει για διακοπές ούτε εντός της Τουρκίας. Το 39% επισκέπτεται φίλους και συγγενείς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά το 46% δεν βγαίνει ποτέ να δειπνήσει με την οικογένειά του εκτός σπιτιού. Το 69% των ανδρών απάντησε ότι οι γυναίκες πρέπει να ζητούν τη συγκατάθεση του συζύγου τους προκειμένου να εργαστούν, με το 57% των γυναικών να απαντάει επίσης θετικά στην ερώτηση.
Μία μειοψηφική αλλά όχι αμελητέα μερίδα των ερωτηθέντων απάντησε ότι η βία ενάντια στις γυναίκες είναι δικαιολογημένη: το 20% των ανδρών και το 18% των γυναικών είπαν ότι «οι γυναίκες πρέπει να χαστουκίζονται αν αυτό κρίνεται απαραίτητο». Την ίδια στιγμή, το 60% των γυναικών είπε ότι φοράει μαντίλα όταν βγαίνει από το σπίτι και το 46% των ανδρών είπε ότι είναι σημαντικό η σύζυγος να καλύπτει το κεφάλι της με μαντίλα. Το 70% δήλωσε ότι είναι αποδεκτό οι φοιτήτριες να φορούν μαντίλα στο πανεπιστήμιο και το 57% απάντησε το ίδιο για τις δημόσιες υπαλλήλους. Το 37% των γυναικών φοράει μαντίλα ακόμη και στο σπίτι και το 38% δεν φοράει ποτέ μέικ απ. Τέλος, το 46% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν επιδίδεται σε κανενός είδους άσκηση, ούτε καν περπάτημα.