Γάλλοι, ένας μεγάλος λαός

Και ξαφνικά, τόσες δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν όλοι μαζί ακίνητοι, την ίδια στιγμή, όπου κι αν βρίσκονταν, ότι κι αν έκαναν χθες για ένα λεπτό, το ίδιο λεπτό, σε όλη τη Γαλλία.

Γάλλοι, ένας μεγάλος λαός | tovima.gr

Και ξαφνικά, τόσες δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν όλοι μαζί ακίνητοι, την ίδια στιγμή, όπου κι αν βρίσκονταν, ότι κι αν έκαναν χθες για ένα λεπτό, το ίδιο λεπτό, σε όλη τη Γαλλία.

Από τη μία άκρη ως την άλλη της μεγάλης αυτής χώρας, της κοιτίδας της σύγχρονης έννοιας της Ελευθερίας και της μήτρας της ενωμένης Ευρώπης, οι πολίτες της μίλησαν χθες όλοι μαζί. Μίλησαν σιωπώντας όλοι μαζί – ήταν το πιο εκκωφαντικό λεπτό που έζησε η Ευρώπη, ίσως και ο κόσμος στον 21ο αιώνα.

Είτε κάτω από φοβερή βροχή, είτε στο κρύο, είτε στους σταθμούς των τραίνων, είτε στις πλατείες και στους δρόμους, είτε στο προεδρικό μέγαρο, είτε στους στρατώνες και στα επιστημονικά εργαστήρια, σταμάτησαν τα πάντα σε μια χώρα που τα εθνικά του σύμβολα είναι σήμερα μεσίστια και που, κυρίως, η καρδιά του είναι ενωμένη και αποφασισμένη.

Όμως δεν ήταν μόνον στο Παρίσι ή στη Γαλλία, ήταν και σε τόσα άλλα μέρη, όπως στην Αθήνα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ή στο Λονδίνο, όπου μπροστά στο πλήθος ένα βιολί έπαιζε τη Μασσαλιώτιδα.

Παντού οι άνθρωποι τιμούν σήμερα τους νεκρούς που έπεσαν από τις σφαίρες των άνανδρων δολοφόνων που θέλησαν να σκοτώσουν την ελευθερία, αλλά, όπως είναι ήδη σε όλους φανερό, πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο: δυνάμωσαν την ελευθερία, της έδωσαν ενότητα και νόημα πολύ πιο πραγματικό και πλατύ από ότι μέχρι χθες είχε…

Οι Γάλλοι χθες δίδαξαν ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν.

Και, όπως κάθε φορά όταν αποφασίσουν να μιλήσουν, ο κόσμος κάνει ένα βήμα πιο μπροστά…

Υ.Γ: Η τιποτένια εξαίρεση

Δυστυχώς, την ώρα που η Ελλάδα, όπως ολόκληρη η Ευρώπη κι η Αμερική, όπως ολόκληρη η Δύση, γονατίζει μπροστά σε αυτούς τους νεκρούς και ομνύει στην υπεράσπιση της Ελευθερίας και των αξιών της, βρέθηκε εδώ η τιποτένια εξαίρεση: ένας πολιτικάντης «επιφανής» βουλευτής της Ν.Δ. που βρήκε την ώρα και τον τρόπο να κάνει μικροκομματική σπέκουλα για να πάρει κανα ψηφαλάκι επί πτωμάτων, με μεθόδους που το μόνο που θυμίζουν είναι χούντα και τίποτα άλλο.

Το όνομα του είναι περιττό: τον ξέρουν όλοι. Κι όσοι δεν τον ξέρουν, ας μην τους διαφημιστεί, τουλάχιστον όχι από εδώ, όπως θα επιθυμούσε.

Θα έπρεπε όμως να ντρέπεται και ο ίδιος και, δυστυχώς, το κόμμα που στεγάζει πια τέτοιου είδους συμπεριφορές ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν τίποτα παρά μόνον τη μανία για εξουσία με κάθε μέσο…

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk