Προεκλογική μάχη κυβέρνησης – Δούρου για το «κόψιμο» έργων

Για δεύτερη φορά μέσα σε επτά ημέρες η κυρία Ρένα Δούρου εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης, εγκαλώντας τη για εκλογικές σκοπιμότητες στις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θέτουν φρένο σε έργα την Περιφέρεια Αττικής.

Για δεύτερη φορά μέσα σε επτά ημέρες η κυρία Ρένα Δούρου εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης, εγκαλώντας τη για εκλογικές σκοπιμότητες στις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θέτουν φρένο σε έργα την Περιφέρεια Αττικής.
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η περιφερειάρχης Αττικής ασκεί δριμεία κριτική στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Τράπεζα της Ελλάδας επειδή «αναιτίως», όπως σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή της, απέρριψαν εγκεκριμένες πιστώσεις ύψους 9.000.013,70 ευρώ για έργα. Το ποσό αυτό αφορά κυρίως αντιπλημμυρικά έργα, έργα κατασκευής και συντηρήσεων οδών (5.934.129,34 € σε έργα αρμοδιότητας Περιφέρειας, 2.011.605,93 € σε έργα δήμων, 1.000.000 € στην υδροδότηση της Αίγινας και 183.088.94 € σε μελέτες).
Αν και τους κατηγορεί ευθέως για πολιτικές σκοπιμότητες στην απόφασή τους αυτή, τονίζοντας ότι απέκλεισαν την Περιφέρεια Αττικής από τα χρήματα που δικαιούται και για τα οποία «είχαν ακολουθηθεί όλες οι δέουσες διαδικασίες», η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν απαντήσει στις αιτιάσεις. Και αυτό παρ’ όλο που η κυρία Δούρου επανέρχεται εμμένοντας στις καταγγελίες της. Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από την ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στις 7 Ιανουαρίου 2015, είχε αναδείξει το θέμα με ανακοίνωση και την παραμονή Πρωτοχρονιάς!
Η κυρία Δούρου μιλά για αυθαίρετη απόφαση, σε βάρος της Περιφέρειας Αττικής, «τη στιγμή που άλλες Περιφέρειες της χώρας λάμβαναν κανονικά τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». Αυτό, όπως επισημαίνει, φανερώνει «την πολιτική σας εμπάθεια και την αντίληψη που έχετε για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Πιστεύετε ότι μπορείτε να το κατανέμετε με κομματικά κριτήρια και όχι με κριτήρια δημοσίου συμφέροντος».
Τι έχει συμβεί;
Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με κοινή τους απόφαση ρύθμισαν το ζήτημα της τακτοποίησης πληρωμών δημοσίων επενδύσεων του έτους 2014 και της χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν ότι η εκτέλεση των εντολών χρηματοδότησης έργων (κατανομές) θα πραγματοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με την κυρία Δούρου, η Περιφέρεια Αττικής από τις 22.12.2014 ως και την καταληκτική ημερομηνία, 29.12.2014, υπέβαλε συνολικά επτά κατανομές (έργα) χρηματοδότησης συνολικού ύψους 9.128.824,21 €, οι οποίες όμως δεν εκτελέστηκαν παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αποτέλεσμα ήταν να μην πληρωθούν τα σχετικά έργα.
Το εγκεκριμένο όριο πληρωμών για το έτος 2014 του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ είναι 25.700.000 €. Επομένως, όπως σημειώνεται από την περιφερειακή αρχή Αττικής, η παραπάνω πολιτική απόφαση ουσιαστικά συνεπάγεται τη μη διάθεση του 35% των εγκεκριμένων πιστώσεων προς την Περιφέρεια Αττικής,«με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν σημαντικά συμβασιοποιημένα έργα δήμων αρμοδιότητάς μας».
Οι δαπάνες αυτές θα εκτελεστούν το 2015, ωστόσο θα βαρύνουν τις πιστώσεις του νέου έτους, ενώ είχαν προβλεφθεί και εγκριθεί για το έτος 2014.
Η κυρία Δούρου θεωρεί ότι υπάρχει σαφής πολιτική σκοπιμότητα από την κυβέρνηση, ώστε να καταδειχθεί η δήθεν ανικανότητα της νέας περιφερειακής αρχής να ασκήσει αποτελεσματική, προς όφελος των πολιτών διοίκηση, προκειμένου έτσι να απαξιωθεί η προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά.
Όμως, σύμφωνα με την περιφερειάρχη Αττικής «και γνωρίζουν και κρίνουν. Και σύντομα θα πουν τον τελευταίο λόγο».
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk