Για «ανεύθυνες εικασίες» περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς στα τέλη Ιανουαρίου στην Αθήνα, κάνει λόγο σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echo ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει τη θέση της στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υιοθετώντας αιχμηρό λόγο, σημείωσε πως οι «αυθαίρετες συμβουλές» αξιωματούχων που δίνουν στους πολίτες στην Ελλάδα το αίσθημα ότι δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για το μέλλον τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, σπρώχνουν ίσως ακόμη και τους ψηφοφόρους «στην αγκαλιά ριζοσπαστικών δυνάμεων».

«Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του «Grexit» δεν βοηθούν αληθινά» υπογράμμισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, προσθέτοντας πως «πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ».

Παράλληλα, και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποσαφήνισε πως η Ελλάδα έχει τη θέση της στην ευρωζώνη όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της.

«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της. Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να ορίσει κυρίαρχα τους εκπροσώπους του, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας τους», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο γάλλος υπουργός δηλώνει ότι το σχέδιο βοήθειας που εφαρμόζεται από την τρόικα μπορεί ακόμη να εξελιχθεί, όμως, υπό τον ρητό όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Μακρόν αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επικεντρωθεί κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, την προσεχή Κυριακή στο Στρασβούργο, στην προσπάθεια να την πείσει πως Γαλλία και Γερμανία οφείλουν να καταβάλουν πολύ περισσότερες προσπάθειες από κοινού για την ανάκαμψη της Ευρώπης.