Την Ατλαντίδα του μέλλοντος ετοιμάζεται να δημιουργήσει η ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Shimizu Corporation, με έδρα στο Τόκιο. Ο λόγος για την πόλη Ocean Spirals, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να «βουτάει» στα βαθιά σε περίπτωση ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων για προστασία.
Σύμφωνα με τα φουτουριστικά σχέδια της εταιρείας, η ωκεάνια πόλη θα αποτελείται από γιγάντιες σφαίρες με διάμετρο 500 μέτρων, οι οποίες θα φιλοξενούν διαμερίσματα και συγκροτήματα αναψυχής και υπό κανονικές συνθήκες θα επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε περίπτωση κακοκαιρίας και με τη βοήθεια μιας σπείρας στο κάτω μέρος τους, οι σφαίρες θα βυθίζονται σε βάθη έως 4 χλμ. και θα «κλειδώνουν» επάνω σε ειδικές βάσεις.
Στόχος της εταιρείας ήταν η δημιουργία ενός συγκροτήματος που να αντέχει π.χ. στην απειλή μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης. Οι ειδικοί πίσω από το πρωτοποριακό κατασκευαστικό έργο υποστηρίζουν ότι οι διαφορές ως προς τη θερμοκρασία του νερού όσο και οι πιέσεις κατά τη «βουτιά» των εν λόγω σφαιρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραγωγή ενέργειας, ενώ η πανοραμική θέα στον βυθό θα μπορούσε να συμβάλει στην παρατήρηση των θαλάσσιων ειδών.
Η κατασκευή της κάθε σφαιρικής πόλης υπολογίζεται περί τα 25 δισ. δολάρια (περίπου 20 δισ. ευρώ). Η εταιρεία υποστηρίζει μάλιστα ότι αν τα έργα ξεκινήσουν σύντομα οι ωκεάνιες σπείρες θα μπορούσαν να αποτελούν πραγματικότητα μέχρι το 2030.
«Εξυπνες» ωτοασπίδες
Πώς γίνεται κάποιος να κοιμάται με ωτοασπίδες και να ακούει το ξυπνητήρι του; Δεν γίνεται, ή τουλάχιστον δεν γινόταν μέχρι σήμερα. Οι ευρηματικές ωτοασπίδες Hush επιτρέπουν στον χρήστη να ακούει το ξυπνητήρι απευθείας στα αφτιά του και μάλιστα χωρίς να ξυπνάει τους γύρω!
Το μυστικό κρύβεται στην τεχνολογία Bluetooth των «έξυπνων» ωτοασπίδων. Με τη βοήθεια της ειδικής εφαρμογής ο χρήστης είναι σε θέση να «μπλοκάρει» τους ενοχλητικούς θορύβους (π.χ. τρυπάνια, κίνηση του δρόμου, ροχαλητό κ.ά.) ακούγοντας χαλαρωτική μουσική. Με τον ίδιο τρόπο, οι ωτοασπίδες συγχρονίζονται με το ξυπνητήρι με αποτέλεσμα ο ενοχλητικός για πολλούς ήχος να ηχεί απευθείας στα αφτιά του χρήστη.
Για την ώρα, οι Hush βρίσκονται σε φάση αναζήτησης κεφαλαίου μέσω Kickstarter.
Smartwatch για παιδιά
Ενα hi-tech ρολόι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά ανέπτυξε η κινεζική startup JoyRay, από την Ταϊπέι. Το Jumpy, όπως ονομάζεται, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-8 ετών και είναι συμβατό με smartphones (iOS και Android). Tο χρωματιστό αξεσουάρ χειρός συνοδεύεται από τεχνολογία αναγνώρισης χειρονομιών και φωνητικών εντολών και από τη δυνατότητα σύνδεσής του με άλλες συσκευές μέσω Bluetooth.
Παιδικές εφαρμογές υπόσχονται ατελείωτες ώρες διασκέδασης αλλά και μάθησης: αφαιρώντας το κεντρικό μέρος του ρολογιού και τοποθετώντας το επάνω στο ειδικό βιβλίο ανθρώπινης ανατομίας, το Jumpy πραγματοποιεί «ακτινογραφία» στο ανθρώπινο σώμα.
Ακόμη, μέσω της εφαρμογής αποστολής σύντομων μηνυμάτων ο νεαρός κάτοχος του ρολογιού μπορεί να στείλει εύκολα και γρήγορα γραπτό μήνυμα στους γονείς του ή ακόμη να τους στείλει ένα σκίτσο, ζωγραφίζοντας απλά με το δάχτυλό του στην οθόνη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν το Jumpy στην ιστοσελίδα προσέλκυσης κεφαλαίου Kickstarter.
Ταξίδι μέσω… avatar
Ενα πραγματικό «παράθυρο» στον κόσμο αποτελεί το Διαδίκτυο. Αυτό σκέφτηκε και μια ομάδα νέων και κατέληξε στη δημιουργία του Omnipresenz: μιας ιστοσελίδας που επιτρέπει στους χρήστες να «ταξιδεύουν» ανά τον κόσμο μέσω ενός «avatar» με σάρκα και οστά, ή αλλιώς μέσω ενός ατόμου που περιπλανιέται ανά τον κόσμο και βιώνει διάφορες εμπειρίες, φορώντας μια action cam στο κεφάλι.
Εναντι ενός μικρού αντιτίμου, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να «τηλεμεταφέρονται» στην άλλη άκρη της Γης μέσω του avatar τους ή ακόμη να το καθοδηγούν για το ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα του. Κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινά από μια απλή βόλτα σε μια πόλη ή μια περιπλάνηση σε μια ανοιχτή αγορά και να καταλήγει π.χ. στο κυνήγι ενός θησαυρού. Τα πραγματικά avatar από την άλλη, έχουν την επιλογή να απορρίψουν αποστολές ή εντολές των χρηστών.
Η ιδέα αναζητεί οικονομική υποστήριξη τώρα μέσω της ιστοσελίδας crowdfunding, Indiegogo.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ