Στο Βερολίνο ξυπνούν πάλι φαντάσματα…

Ο Νόρμπερτ Σπίνρατ είναι πολιτικός ρεαλιστής. Και το ίδιο πιστεύει προφανώς και για τους ευρωπαίους συναδέλφους του – ακόμη και για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Νόρμπερτ Σπίνρατ είναι πολιτικός ρεαλιστής. Και το ίδιο πιστεύει προφανώς και για τους ευρωπαίους συναδέλφους του – ακόμη και για τον Αλέξη Τσίπρα. «Και ο Τσίπρας θέλει το καλό της χώρας του» λέει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών σε ευρωπαϊκά θέματα. «Είμαι σίγουρος ότι, αν γίνει πρωθυπουργός, δεν θα επιμείνει στις ακραίες εξαγγελίες του αλλά θα δεχθεί συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους στη βάση του ισχύοντος Μνημονίου».
Τέτοιες νηφάλιες φωνές, που αναγνωρίζουν την ύπαρξη πολιτικής λογικής και στον πιο ορκισμένο αντίπαλό τους, έχουν λιγοστέψει τελευταία στο Βερολίνο. Ο φόβος μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ξυπνά πάλι τα φαντάσματα του παρελθόντος – η λέξη που κυριαρχεί στις δηλώσεις πολλών πολιτικών είναι το «Grexit», η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Για να πληγούν καίρια όμως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, προειδοποιεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, δεν χρειάζεται καν το Grexit: η επίταση της τρέχουσας πολιτικής ανωμαλίας στην Αθήνα φτάνει. «Τυχόν αναταράξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να μεταδοθούν και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, δεδομένου ότι η κρίση δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί» λέει. Σε περίπτωση, προσθέτει, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει ως πρωθυπουργός στην υλοποίηση των εξαγγελιών του, «η Ελλάδα θα έχει μπροστά της δύσκολο δρόμο».
Οι εξαγγελίες αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι: πρώτον, το «κούρεμα» του χρέους, που είναι «σκέτο δηλητήριο για τις αγορές»· και, δεύτερον, η «εκδίωξη» της τρόικας. Αυτό όμως εις μάτην: «Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να απαλλαγεί σύντομα από αυτήν» τονίζει. Και αυτό, κατ’ αρχάς, επειδή πρέπει να κλείσει μαζί της το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. Και, δεύτερον, επειδή υπάρχει συνέχεια του προγράμματος με την παροχή μιας προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής. «Αν ο Τσίπρας παρασπονδήσει, δεν θα ξαναπάρει χρήματα από την τρόικα. Και δεδομένου ότι δεν θα βρίσκει πίστωση στις αγορές, η χώρα θα χρεοκοπήσει» λέει – το Grexit θα προκύψει αυτόματα, παρ’ όλο που δεν είναι ηθελημένο ή επιθυμητό από τη γερμανική κυβέρνηση.
Το Βερολίνο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει χάσει ακόμη την ελπίδα ότι ο νικητής των εκλογών θα είναι τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα, παράλληλα όμως δεν αποκρούει διαπραγματεύσεις με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που κι αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να προωθήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, ιδίως εκείνες στη δημόσια διοίκηση και στον φορολογικό τομέα. Το δόλωμα: «Εφόσον ο Τσίπρας κινηθεί στο πλαίσιο των συμφωνιών του Σαμαρά, θα έχει και τις διευκολύνσεις που δίνονται στον Σαμαρά, όπως η επιμήκυνση και οι χαμηλοί τόκοι» τονίζει.
Περιθώρια για άλλες παραχωρήσεις, προσθέτει, δεν υπάρχουν. Ούτε η επιμήκυνση, που φτάνει στα 35 χρόνια, ούτε η πτώση των τόκων, που κινούνται σήμερα στο 1,5%, μπορούν να τροποποιηθούν επιπλέον προς όφελος της Ελλάδας χωρίς να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στους δανειστές.
Διαφορετική είναι η οπτική γωνία του κ. Σπίνρατ. «Σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων υπάρχει πάντα η δυνατότητα νέων υποχωρήσεων και συμβιβασμών» λέει. Τέτοιος συμβιβασμός, προσθέτει ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Λόταρ Μπίντινγκ, θα μπορούσε να βρεθεί ιδίως στο θέμα των επιτοκίων. «Η Ελλάδα χρειάζεται σιγουριά στους σχεδιασμούς της» λέει. «Τα σημερινά χαμηλά επιτόκια έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Η σιγουριά θα προέκυπτε αν έμεναν μόνιμα χαμηλά».
Στον αντίποδα τέτοιων αντιλήψεων βρίσκεται η άποψη του βουλευτή της Linke (Αριστερά) Μίχαελ Σλεχτ. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει, δεν θα πρέπει να υποστείλει τη σημαία του προγράμματός της στις διαπραγματεύσεις. Εν όψει όμως του δυσμενούς συσχετισμού των δυνάμεων θα ήταν μεγάλη επιτυχία γι’ αυτήν αν πετύχει κατ’ αρχάς έναν μετριασμό των μέτρων λιτότητας. «Καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να επιχειρήσει σήμερα κάτι τέτοιο» λέει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία ελπίδα μου για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο ίδιος αποκλείει το «Grexit». «Σε συζήτηση που είχα παλιότερα με τον Σόιμπλε σχετικά με την Πορτογαλία τον ρώτησα αν είναι διατεθειμένος να σπρώξει τη χώρα προς την πόρτα της εξόδου» διηγείται. «Η απάντησή του ήταν ότι δεν αποβλέπει σε κάτι τέτοιο αλλά ότι εφαρμόζει, όπως στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, την τακτική της ισορροπίας του τρόμου. Και αυτή συνίσταται μόνο σε απειλές, που ασκούν όμως αφόρητη πίεση στον αντίπαλο».
Τέτοια πίεση, που θα γίνεται καθημερινά πιο αφόρητη ως την ημέρα των εκλογών, επιφυλάσσει προφανώς το Βερολίνο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι θα προκύψει κατόπιν αν ο κ. Τσίπρας βγει νικητής από αυτές είναι άδηλο. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως και από τον «ρεαλισμό» που θα επιδείξει στη συνέχεια – είτε στο πνεύμα του κ. Σπίνρατ, στη βάση του ισχύοντος Μνημονίου, είτε στο πνεύμα του κ. Σλεχτ, με τη μερική «υπέρβασή» του.


Ρούντολφ Χίκερ: «Δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ»

Παρά τις απειλές, στο τέλος η γερμανική ηγεσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκλείσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει ο Ρούντολφ Χίκερ, ομότιμος καθηγητής της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.

– Στη Γερμανία γίνεται τελευταία πολύς λόγος για το Grexit, την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα ανεχθεί η Σοσιαλδημοκρατία τέτοια έξοδο;
«Οσο διαρκεί ο προεκλογικός αγώνας, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών θα λέει στους Ελληνες ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν το ευρώ. Αν όμως κερδίσει όντως η Αριστερά, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν το παν για να αποτρέψουν την έξοδο, ξέροντας ότι αυτή θα έθιγε ζωτικά συμφέροντα της Γερμανίας».

– Και οι Χριστιανοδημοκράτες;
«Το ίδιο. Στην αρχή θα οργανώσουν και αυτοί ένα κυνήγι μαγισσών κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος όμως θα υπερισχύσει η οικονομική λογική η οποία αποκλείει την έξοδο. Εξάλλου η ίδια η Μέρκελ είχε πει παλαιότερα ότι η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη – πόσω μάλλον σήμερα που το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια κρατών. Και μόνο αυτό δείχνει τι τεράστιο εύρος έχει ενδιάμεσα η χρηματιστική αλληλεξάρτηση των χωρών. Η χρεοκοπία μιας εξ αυτών πλήττει πλέον αυτόματα και τις άλλες».

– Ποια πολιτική θα συνιστούσατε σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
«Μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού, είναι κατά τη γνώμη μου καλά. Εκείνο που μου λείπει πολύ από τις εξαγγελίες είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης μέσω της εισαγωγής ενός φόρου περιουσίας. Τέτοια μέτρα θα έπειθαν πολλούς Γερμανούς ότι η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού και της ανάπτυξης, όχι εκείνες των δανειστών».

– Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει και δύο άλλα πράγματα που είναι απαράδεκτα για τους δανειστές: το «κούρεμα» των χρεών και την κατάργηση του Μνημονίου.
«Το «κούρεμα» πρέπει να έρθει επειδή το ελληνικό χρέος είναι αβάσταχτο. Η κατάργηση του Μνημονίου θα έπρεπε να γίνει όχι με μια μονοκονδυλιά αλλά βαθμιαία και προσεκτικά – με την εξέταση κάθε λεπτομέρειας των εφαρμοστικών νόμων και την τροποποίηση ή την ακύρωσή τους μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Στο τέλος βέβαια δεν θα μείνει σχεδόν τίποτα από την αρχική τους εκδοχή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk