Διανύσαμε ήδη 6 χρόνια ύφεσης και μόλις τώρα διαφαίνεται ότι θα έχουμε την πρώτη χρονιά με θετική ανάπτυξη, εφόσον τα πολιτικά θέματα της χώρας κυλήσουν ομαλά, καθώς το ουσιαστικό πρόβλημα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι πολιτικό και όχι οικονομικό, μια και ουσιαστικά τα κόμματά μας συνεχίζουν και προσδιορίζονται από εξωτερικούς παράγοντες, θυμίζοντας έντονα τα μέσα του 19ου αιώνα που είχαμε το Γαλλικό, το Αγγλικό και το Ρωσικό Κόμμα.
Κάποιοι θεωρούν ότι ακόμη και σήμερα η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η λύση μας, η οποία δανείζεται με 17,5% ενώ η Ελλάδα με 1% μέσω της δανειακής σύμβασης, και παρά τα πλούσια σε πρωτογενείς πηγές τεράστια αποθέματα υποφέρει από μια κρίση.
Η γεωγραφική θέση και ιστορική διαδρομή μας δεν μας καταγράφει ούτε ως οικονομικούς συμμάχους των ΗΠΑ –αναπόφευκτα μας οδηγεί στην ΕΕ, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει. Εκείνο όμως που μπορεί να διαφοροποιήσει την τρέχουσα επίδραση της ΕΕ στην κατάστασή μας είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα μια πολιτική παρόμοια με αυτή που ακολούθησαν στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία –ένα μίνιμουμ συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων, το οποίο τις οδήγησε σε έξοδο από τα Μνημόνια.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι η εκάστοτε αντιπολίτευση είναι αντιμνημονιακή και η κυβέρνηση μνημονιακή. Είδαμε όμως ότι όταν η αντιπολίτευση γίνεται κυβέρνηση, μπροστά στα διλήμματα κάνει όλους τους απαραίτητους συμβιβασμούς, κάτι που μπορεί να γίνει και σήμερα αν αναδειχθεί νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θα έχει δυσβάστακτο κόστος για τη χώρα. Αν οι πολιτικές δυνάμεις επιτύγχαναν την απαιτούμενη συναίνεση, που αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, η διαπραγματευτική μας θέση θα μείωνε τις απαιτήσεις της τρόικας, περιορίζοντας τις επιβαρύνσεις για τον μέσο Ελληνα.
Αν και εφόσον πάντως το πολιτικό πρόβλημα επιλυθεί μέσα στο 2015, τότε πολύ γρήγορα οι αποδόσεις των ομολόγων θα επανέλθουν ίσως και χαμηλότερα του 4%, το Χρηματιστήριο θα ανέβει ακόμη και 50% σε επιλεγμένες μετοχές, ενώ μεγάλες ελληνικές εταιρείες θα μπορούν να εκδώσουν και ABS. Οι ξένοι επενδυτές έχουν τη διάθεση να επενδύσουν –αυτό που απλά ζητούν είναι ένα σταθερό πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον. Η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αναδυόμενης χώρας, που όμως λόγω του ευρώ έχει σταθερό νόμισμα. Αυτό δεν το έχει καμία άλλη χώρα εντός και εκτός ευρωζώνης. Ας επωφεληθούμε.
Ο κ. Γιώργος Κοφινάκος είναι διευθύνων σύμβουλος της Storm Harbour UK.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ