Παρών και απών

Το δίλημμα είναι εξίσου απλό και σοβαρό: οφείλει ο ενημερωτικός μηχανισμός να είναι αδιάκοπα επί ποδός σε γεγονότα όπως το τραγικό δυστύχημα του «Norman Atlantic»

Παρών και απών | tovima.gr
Το δίλημμα είναι εξίσου απλό και σοβαρό: οφείλει ο ενημερωτικός μηχανισμός να είναι αδιάκοπα επί ποδός σε γεγονότα όπως το τραγικό δυστύχημα του «Norman Atlantic» ή πρέπει να σταχυολογεί την επικαιρότητα και να μην διαταράσσει την κανονική ροή του προγράμματος; Το παράδειγμα της προηγούμενης Κυριακής είναι διαφωτιστικό για τη λογική των καναλιών. Το Mega από τις πρώτες πρωινές ώρες επέλεξε να ανατρέψει τη ροή του προγράμματός του και να δείξει αξιέπαινη ετοιμότητα. Με ψυχραιμία, πλούσιο δημοσιογραφικό δυναμικό και σφαιρική κάλυψη, ο ενημερωτικός τομέας του Μεγάλου Καναλιού ήλθε να θυμίσει και να επιβεβαιώσει τη δημοσιογραφική του δεινότητα σε τέτοιες σοβαρές περιστάσεις. Τόσο σε επίπεδο παρουσίασης όσο και ρεπορτάζ το Mega έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υπάρχει και ένα «αλλά» όμως σε όλο αυτό. Μήπως όλη αυτή η υπερβολή οδηγεί αφενός σε λάθη λόγω της συνεχούς και ανεξέλεγκτης ροής, αφετέρου σε μία λανθασμένα μονοθεματική κάλυψη της επικαιρότητας, ειδικά σε μία περίοδο όπου συμβαίνουν πολλά και σοβαρά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές στερέωμα; Σίγουρα σε κάποιον βαθμό κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο και ίσως θα έπρεπε να υπάρχει αυστηρή διαλογή και όχι διασταύρωση ειδήσεων στον αέρα με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στο τηλεοπτικό κοινό. Από την άλλη, είναι απαραίτητη η κάλυψη του συνόλου της ειδησεογραφίας ανεξαρτήτως αν συντρέχουν λόγοι που απαιτούν να πέσει το βάρος σε ένα θέμα.
Στη ΝΕΡΙΤ, την κουρασμένη, απαξιωμένη και κατώτερη των προσδοκιών δημόσια τηλεόραση, η κάλυψη του γεγονότος ήταν κάτι που σίγουρα θα γινόταν αλλά το αποτέλεσμα απέχει πολλά τηλεοπτικά χιλιόμετρα από την ποιότητα και τη δημοσιογραφική υπεροχή που επεδείκνυε το κανάλι επί εποχής ΕΡΤ. Φιλότιμη η προσπάθεια του Σκάι.
Οσον αφορά τον ΑΝΤ1 και τον Αlpha, η αμηχανία περίσσευε όπως και η αστοχία. Δεν ήταν η κατάλληλη μέρα για την «Αλίκη στο Ναυτικό» και για το «Dancing with the stars», ούτε για βιντεοκασέτες. Δεν μπορείς να αδιαφορείς όταν θαλασσοπνίγονται 500 ψυχές και να σφυρίζεις κλέφτικα. Και δεν είναι ανάγκη να προβάλλεις δράματα. Αρκεί να προβάλλεις κάτι που δεν προσβάλλει τη στιγμή και τους ανθρώπους που σε παρακολουθούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk