Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών υποχώρησε σήμερα Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου, κινούμενο στην περιοχή του 1,2035 δολαρίου.

Το κοινό νόμισμα καταγράφει τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες από το 2005 και πλέον οι αναλυτές αναδιατυπώνουν τις προβλέψεις τους για τη μέση τιμή του ευρώ το 2015 στα επίπεδα του 1,18 δολαρίου, από 1,28 νωρίτερα.

Πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα άσκησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο οποίος δήλωσε πως ο κίνδυνος για τη σταθερότητα των τιμών είναι υψηλότερος τώρα από ότι ήταν πριν έξι μήνες.

«Διεξάγουμε τεχνικές προετοιμασίες για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, την ταχύτητα και τη σύνθεση των μέτρων μας από τις αρχές του 2015», στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Ντράγκι στην Handelsblatt.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. «Τα επιτόκια είναι εδώ και καιρό πολύ, πολύ χαμηλά – και αυτό είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε ο Ντράγκι.