O υπουργός Άμυνας του Ιράν Χοσέιν Ντεχγάν και ο ιρακινός ομόλογός του Χάλεντ αλ-Ομπέιντι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη θα βοηθήσει τη Βαγδάτη να ενισχύσει τον στρατό της, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ιρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στο μνημόνιο αυτό, καθορίστηκαν οι διάφοροι τομείς συνεργασίας σε θέματα άμυνας και συμφωνήθηκε η συνεργασία να συνεχιστεί για τη συγκρότηση ενός ιρακινού εθνικού στρατού προκειμένου να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ. Οι δύο πλευρές επέμειναν επίσης στην ανάγκη διεξαγωγής τακτικών διαβουλεύσεων για να εξετάζονται οι τρόποι εγγύησης της ασφάλειας στην περιοχή, καθώς η τρομοκρατία δεν επηρεάζει μόνο την ασφάλεια στο Ιράκ, αλλά ολόκληρης της περιοχής».

Ο Ντεχγάν δήλωσε ότι «το Ιράκ και η Συρία πλήττονται σήμερα από τρομοκρατικές ενέργειες και φυσικά το Ιράν και το Ιράκ πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι στην απειλή αυτή», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Τεχεράνη αρνείται την παρουσία στρατευμάτων της στο Ιράκ, αλλά παραδέχτηκε ότι έχει στείλει όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους στη γειτονική της χώρα. Ωστόσο, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν μετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

Την Κυριακή, οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσαν τον θάνατο του ταξίαρχου Χαμίντ Ταγαβί, που «έπεσε μάρτυρας» στη διάρκεια αποστολής για την παροχή συμβουλών στο στρατό και σε ιρακινούς εθελοντές για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος στη Σαμάρα, 110 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Το Ιράν διατηρεί στενούς δεσμούς με την ηγεσία, κυρίως τη σιιτική, της Βαγδάτης. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη τον Οκτώβριο. Με την εμπλοκή της στο Ιράκ και τη Συρία, όπου επίσης έχει στείλει συμβούλους στη Δαμασκό, η Τεχεράνη προσπαθεί να εμποδίσει την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών στις χώρες αυτές και να αποτρέψει τη δυνατότητα το ΙΚ να συνιστά άμεση απειλή γι αυτήν.