Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι άσκησε έφεση κατά της απόφασης να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την καταδίκη του σε 3,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και έπειτα από μια διαδήλωση στη Μόσχα στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τουλάχιστον 100 υποστηρικτές του.

«Η υπεράσπιση του Αλεξέι Ναβάλνι άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου βάσει της οποίας έχει τεθεί σε περιορισμό κατ’ οίκον μέχρι να τεθεί σε ισχύ η απόφαση» που ελήφθη την Τρίτη, βάσει της οποίας ο Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος μαζί με τον αδελφό του Ολέγκ για απάτη σε βάρος μιας ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών Yves Rocher.

Ο Αλεξέι, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 15 Φεβρουαρίου, συνελήφθη για μικρό χρονικό διάστημα την Τρίτη, την ώρα που κατευθυνόταν προς τη διαδήλωση που πραγματοποιούσαν υποστηρικτές του κοντά στο Κρεμλίνο.

Η Υπηρεσία Εκτέλεσης Ποινών (FSIN) κατέθεσε μήνυση την Τετάρτη για «παραβίαση του κατ’ οίκον περιορισμού», όμως η ρωσική Δικαιοσύνη αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια στο θέμα.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να κατέβουν στο δρόμο για να «καταστρέψουν» το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την καταδίκη του.

Περίπου 1.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σύμφωνα με την αστυνομία, το βράδυ της Τρίτης, παρά το πολικό ψύχος, και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μανέζ. Στη διάρκεια της διαδήλωσης, που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, συνελήφθησαν περίπου 100 άνθρωποι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Περισσότεροι από 70 άτομα εξακολουθούν να κρατούνται σήμερα και αναμένεται να δικαστούν για συμμετοχή σε μη εγκεκριμένη διαδήλωση, σύμφωνα με ένα μέλος της ρωσικής μη κυβερνητικής οργάνωσης OVD. Η ίδια ΜΚΟ εκτιμά ότι συνολικά 255 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, δύο από τους συλληφθέντες έχουν ήδη καταδικαστεί σε 15 ημέρες κράτηση.

Ο βουλευτής Φραντς Κλίντσεβιτς προειδοποίησε «όσους θέλουν να διοργανώσουν μια Μαϊντάν (σ.σ. η πλατεία του Κιέβου όπου διεξήχθησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς) στη Μόσχα».

«Δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν», υπογράμμισε, απειλώντας να κατεβάσει στο δρόμο τους βετεράνους.