Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται το θρίλερ με τον ακριβή αριθμό των αγνοούμενων από το ναυτικό δυστύχημα με το πλοίο «Νorman Atlantic», το οποίο παραμένει κοντά στις αλβανικές ακτές, καθώς άλλα στοιχεία δίνουν οι ιταλικές και άλλα οι ελληνικές αρχές. Αποτέλεσμα όλων αυτών η αγωνία των συγγενών ανθρώπων που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής έως τώρα να κορυφώνεται.

Σε λιμάνι της Ιταλίας, πιθανότατα στοΠρίντεζι, αναμένεται να οδηγηθεί το «Norman Atlantic», το οποίο παραμένει στο ίδιο σημείο ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.Σύμφωνα με μέλος πληρώματος ρυμουλκού που βρίσκεται στην περιοχή, το «Norman Atlantic» έχει δεθεί από ιταλικό ρυμουλκό, αφού πάνω στο πλοίο επιβιβάστηκε για τις εργασίες πρόσδεσης και εξειδικευμένο προσωπικό. Στην περιοχή βρίσκονται πέντε ρυμουλκά για να συνδράμουν σε κάθε περίπτωση. Η ρυμούλκησή του αναμένεται να γίνει αφού βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι νεκροί ανέρχονται σε 13, ενώ από την πλευρά των ελληνικών αρχών οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 11 μεταξύ των οποίων 3 Ελληνες. Έπειτα από επιβεβαίωση από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, το όνομα του έλληνα νεκρού, οδηγού βυτιοφόρου της Ζακυνθινής Ελαιουργίας, είναι ο Νικόλαος Παράσχης.
Επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, συνεχίζεται η αγωνία για τους οικείους του πρώτου έλληνα νεκρού καθώς ο γιος του Γ. Δούλη (τα στοιχεία του είχαν δοθεί επισήμως από τις Αρχές) δεν έχει αναγνωρίσει τον πατέρα του ανάμεσα στις σορούς που του έχουν δείξει στην Ιταλία.
Στο λιμάνι του Τάραντα έφθασε το πλοίο Aby Jeannette το οποίο επίσης μεταφέρει διασωθέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ανάμεσά τους βρίσκονται και 26 έλληνες.
Ακόμη εντός της ημέρας αναμένεται στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επικαιροποιημένη λίστα με τους έλληνες διασωθέντες που μετέφερε στο λιμάνι του Πρίντεζι το ιταλικό πολεμικό πλοίο San Giorgio. Στο ίδιο λιμάνι κατέπλευσε και το άλλο ιταλικό πλοίο De la Pena στο οποίο επίσης επέβαιναν διασωθέντες και σύμφωνα με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό είχαν μετεπιβιβαστεί στο San Giorgio.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τρίτης από τις ελληνικές Αρχές οι έλληνες διασωθέντες συνολικά ανέρχονται στους 236, ενώ αναμένεται η τελική ταυτοποίηση.
Όπως ανέφερε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό από το πλοίο San Giorgio αποβιβάστηκαν συνολικά 212 διασωθέντες, ενώ στο Πρίντεζι μεταφέρθηκαν με το ίδιο πλοίο και πέντε σοροί.
Για την επιστροφή 107 ελλήνων είχε κινητοποιηθεί μηχανισμός του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι διασωθέντες αναχώρησαν στις 15.00 από το αεροδρόμιο του Μπρίντιζι και έφτασαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 4 το απόγευμα. Στις 17.30 αναχώρησαν 23 διασωθέντες για Θεσσαλονίκη, 2 για Κέρκυρα, 2 για Ρόδο, 1 για Ηράκλειο και 1 για Χανιά
Επιπλέον ξεκίνησε η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας του «Norman Atlantic». Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.
Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία, οι έλληνες επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακή μονάδα, έξω από το Μπρίντιζι. Η αναχώρησή τους είχε αρχικά ορισθεί για σήμερα Τετάρτη στις 08:30 ώρα Ιταλίας με το αεροσκάφος της Aegean, πλην όμως λόγω της εκτεταμένης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή, στην πίστα του μικρού αεροδρομίου του Μπρίντιζι δημιουργήθηκε στρώμα πάγου και η απογείωση του σκάφους κατέστη αδύνατη.
Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η άφιξη στο αεροδρόμιο ειδικού μηχανήματος, που θα καθαρίσει την πίστα.
Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για σαφή προβλήματα κυρίως στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.,
Εν τω μεταξύ τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ μενεότερη ενημέρωση που απέστειλε προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τονίζει ότι η λίστα επιβαινόντων του δρομολογίου του πλοίου Norman Atlantic Πάτρα –Ηγουμενίτσα – Αγκόνα στις 27/12/2014 περιλαμβάνει474 άτομα. Σημειώνεται πως σε προηγούμενη ανακοίνωση της έκανε λόγο για 475 επιβάτες.
Το υπουργείο Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότιγια τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Norman Atlantic σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάσηδύοεπιπλέονγραμμές ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης213 137 1042και213 137 1036.

Στις ιταλικές αρχές καταθέτει το πλήρωμα του «Norman Atlantic»

«Τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας». Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην κατάθεσή του στις ιταλικές αρχές ο πλοίαρχος του Norman Atlantic, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι.

Παράλληλα, είπε στις αρχές ότι σήμανε τον συναγερμό εγκαίρως και όπως ήταν σχεδιασμένο.

Ο πλοίαρχος, ο οποίος κατέθετε για περισσότερες από πέντε ώρες, είπε ότι σήμανε αρχικά συναγερμό μόνο στα μέλη του πληρώματος εξαιτίας της έκτασης της φωτιάς, προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στο πλήρωμα και πρόσθεσε ότι αργότερα -όπως ορίζουν οι διαδικασίες- σήμανε τον συναγερμό σε ολόκληρο το πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί επιβάτες του Norman Atlantic καταγγέλλουν ότι δεν άκουσαν τον συναγερμό και ότι κατάλαβαν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά από τον καπνό που είδαν στις καμπίνες τους και στους άλλους χώρους του πλοίου.

Ο δικηγόρος του Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, Αλφρέντο Ντέλι Νότσι, δήλωσε: «Ο πελάτης μας είναι ψύχραιμος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Έχει εμπειρία σχεδόν 40 χρόνων στη θάλασσα».

Ο πλοίαρχος αντιμετωπίζει την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο πλοιοκτήτης του Norman Atlantic, τον οποίο επίσης ανέκριναν οι Αρχές.

Στις αρχές καταθέτουν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα) που μεταφέρθηκαν μαζί με τους έλληνες διασωθέντες επιβάτες, στο λιμάνι του Πρίντεζι.