Σε β’ γύρο οδηγείται η μάχη των προεδρικών εκλογών στην Κροατία, με τον απερχόμενο πρόεδρο Ίβο Γιοσίποβιτς και τη βασική αντίπαλό του Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς να διασταυρώνουν εκ νέου τα ξίφη στις 11 Ιανουαρίου, αφού ο χθεσινός α’ γύρος δεν ανέδειξε νικητή.

Ο κεντροαριστερός απερχόμενος πρόεδρος της Κροατίας και η συντηρητική αντίπαλός του έδωσαν μάχη σώμα με σώμα στη χθεσινή ψηφοφορία, με τον Ίβο Γιοσίποβιτς να συγκεντρώνει ποσοστό 38,56% και την Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς 37,11%.

Η συμμετοχή στις εκλογές, που διεξήχθησαν στη «σκιά» της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κροατία, δεν φάνηκε να επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, αφού διαμορφώθηκε στο 47,11%, ποσοστό αυξημένο κατά περίπου 3% σε σύγκριση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, πριν από μια πενταετία.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε πως επικράτησε στον πρώτο γύρο και θα νικήσει και στον δεύτερο, αφού, όπως τόνισε, το πρόγραμμά του προσφέρει διέξοδο από την οικονομική κρίση που σοβεί στη χώρα.

«Αγαπημένοι μου φίλοι, κερδίσαμε τον πρώτο γύρο και θα κερδίσουμε και τον δεύτερο» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος και υποψήφιος με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), απευθυνόμενος σε ψηφοφόρους του από τα γραφεία του κόμματος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Από την πλευρά της, η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, απευθυνόμενη στους δικούς της ψηφοφόρους, τόνισε πως οι Κροάτες ψήφισαν για αλλαγή.

«Εμείς νικήσαμε» απάντησε ο αντίπαλός της και συν-διεκδικητής του προεδρικού θώκου, εξαπολύοντας επίθεση στην υποψήφια της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και τονίζοντας πως το κόμμα της δεν πρέπει να ξεχνά την ανάμειξή του σε σκάνδαλα διαφθοράς.

«Εμείς νικήσαμε επειδή το πρόγραμμά μου προσφέρει μια Κροατία διαφορετική απ’ αυτή που έχουμε σήμερα. Προσφέρει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα, μια πιο ανεκτική Κροατία, που ανοίγει νέες προοπτικές και οικοδομεί μαι σύγχρονη οικονομία του 21ου αιώνα, όπου δεν θα υπάρχουν τόσο πολλοί άνεργοι, όπου οι άνθρωποι θα ζουν πολύ καλύτερα και όπου οι αξίες της παράδοσης, οι αξίες της κροατικής κοινωνίας θα γίνονται σεβαστές» τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Υπενθυμίζοντας ότι το πολιτικό του σύνθημα είναι δικαιοσύνη, ο απερχόμενος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη πως στην πολιτική σκηνή δεν υπάρχει χώρος «για εκείνους που καταλήστεψαν την Κροατία και εξαπάτησαν τους ανθρώπους της μέσω διεφθαρμένων πολιτικών που κατέστρεψαν τις ζωές των πολιτών».

Ο κ. Γιοσίποβιτς χαρακτήρισε αξιοπρεπές το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος πως στον β’ γύρο θα σημειώσει ακόμη καλύτερη επίδοση.

«Σε αυτές τις δύο εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας, θα πείσω την Κροατία ότι το πρόγραμμά μου προσφέρει διέξοδο από την κρίση και τρόπους ενίσχυσης της χώρας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Hina.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πως πρέπει να φέρουμε την αληθινή αλλαγή στην Κροατία» ανέφερε, από την πλευρά της, η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τεθεί σε τροχιά εκκίνησης η οικονομία της χώρας.

«Η Κροατία θα λάβει τη δίκαιη θέση της στην κοινότητα των πλούσιων δυτικών χωρών. Θα είναι ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη ευημερία. Έχουμε τα προαπαιτούμενα για ανάπτυξη, μια ευνοϊκή γεωγραφική θέση, πόρους και σκληρά εργαζόμενους πολίτες, αλλά μας λείπει μια γενναία ηγεσία με όραμα, ιδέες και γνώσεις» σημείωσε και κάλεσε όλους τους πολίτες να ενωθούν και να προχωρήσουν μπροστά στις 11 Ιανουαρίου για τη νίκη «για μια καλύτερη Κροατία».

Ο 57χρονος Ίβο Γιοσίποβιτς, ο τρίτος -κατά σειρά- πρόεδρος της Κροατίας από την ανεξαρτησία της, το 1991, είναι μέλος του Σοσιαλδημορκατικού Κόμματος, του βασικού εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η 46χρονη Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς εκπροσωπεί τους μετριοπαθείς στους κόλπους της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.