Τέσσερις διαγωνισμούς για μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων (ΜΕΑ) στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) με ΣΔΙΤ ακύρωσε με εισήγηση της περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Στην ομιλία της άλλωστε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου και με αφορμή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση η κυρία Δούρου είχε τονίσει ότι είναι «πολιτική δέσμευσή μας η ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων».

Οι μονάδες αυτές ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν στη Φυλή, στα Άνω Λιόσια, στο Γραμματικό και στην Κερατέα, με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).

Η περιφεριάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ζήτησε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο αυτό είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, την οποία έχει ως προτεραιότητά της η νέα διοίκηση.
«Το ισχύον ΠΕΣΔΑ συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγομένων αποβλήτων. Το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική επιλογή» τόνισε η κυρία Δούρου.
«Το σχέδιο των τεσσάρων ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών» σημείωσε η κυρία Δούρου, τονίζοντας επίσης ότι «ο σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».
«Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών» επισήμανε η περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος» χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει ως τώρα μια επεξεργασμένη πρόταση για το θέμα των αποβλήτων.
Αντικείμενο των τεσσάρων διαγωνισμών που ακυρώθηκαν ήταν η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στις ΟΕΔΑ της Αττικής με ΣΔΙΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός είχε χαρακτηρίσει «τραγικό πισωγύρισμα, με ολέθριες συνέπειες για την Αττική» την ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Ο κ. Σγουρός είχε επισημάνει ότι η νέα περιφερειακή διοίκηση δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σοβαρό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το αύριο της διαχείρισης των απορριμμάτων.