Ματαίωσε την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Διαπιστώθηκε ότι «το κλίμα» στην ΕΕ «δεν είναι θετικό» για την Άγκυρα αυτό τον καιρό.

Η έντονη κριτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην τούρκικη πολιτική για τα μέτρα της εναντίον της ελευθέριας του Τύπου, για τις συλλήψεις δημοσιογράφων και οι απολύσεις δικαστικών λειτουργών «δημιούργησαν βαρύτατη ατμόσφαιρα στην ΕΕ εναντίον της χώρας και των κυβερνητικών ηγετών της», δήλωσε στην Άγκυρα (ανώνυμη) πηγή του γραφείου του πρωθυπουργού.

Αντί του κ. Νταβούτογλου πιστεύεται ότι θα μεταβούν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Μουσταφά Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός για την Ευρώπη Βολκάν Μποζκίρ είναι όμως αμφίβολο αν θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Κομισιόν επειδή αυτός αναχωρεί για τις διακοπές των Χριστουγέννων την Τρίτη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός επρόκειτο να συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ το ζήτημα της «ενεργοποίησης της ενταξιακής διαδικασίας» της Τουρκίας το οποίο, κατά την Άγκυρα, καθυστερεί εξ αιτίας των «τεχνητών εμποδίων τα οποία προβάλουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ», έγραψε στην ιστοσελίδα του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. σήμερα το 78% των Τούρκων δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μονο το 32% θα ήθελε την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Πριν ένα χρόνο το ποσοστό ήταν 41%.