Ταμπλέτες και e-readers καταστρέφουν τον ύπνο

Μια νέα μελέτη (που έγινε σε μικρό δείγμα) δείχνει ότι η χρήση ταμπλετών και ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης (e-readers) στο κρεβάτι το βράδυ καταστρέφει τον ύπνο.

Μια νέα μελέτη (που έγινε σε μικρό δείγμα) δείχνει ότι η χρήση ταμπλετών και ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης (e-readers) στο κρεβάτι το βράδυ καταστρέφει τον ύπνο.

Η μελέτη

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ οργάνωσαν ένα πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος 12 άτομα. Τα άτομα αυτά στην πρώτη φάση του πειράματος πριν κοιμηθούν έκαναν χρήση στο κρεβάτι διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, e-readers κ.α. Στη δεύτερη φάση οι εθελοντές πριν κοιμηθούν διάβαζαν ένα βιβλίο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος των ατόμων αυτών ήταν προβληματικός όταν προηγουμένως είχαν χρησιμοποιήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα μεγιστοποιείται όταν κάποιος πριν κοιμηθεί κάνει χρήση ταμπλετών και e-readers και ειδικά εκείνων των μοντέλων που παράγουν χαμηλού μήκους κύματος μπλε φως.

Η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών κρατούσε περισσότερη ώρα ξύπνιους τους εθελοντές από ότι όταν διάβαζαν ένα βιβλίο. Επίσης η ποιότητα του ύπνου μετά τη χρήση αυτών των συσκευών ήταν πιο κακή σε σχέση με την ποιότητα του ύπνου όταν δεν γίνεται χρήση τους. Η χρήση των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών διαταράσσει τον μηχανισμό και τα μοτίβα του ύπνου. Προκαλείται διαταραχή σε σημαντικές φάσεις του ύπνου όπως σε αυτές που παράγουν όνειρα.

Αποτέλεσμα είναι το άτομο που έχει χρησιμοποιήσει ταμπλέτες και e-readers στο κρεβάτι το βράδυ να μην κοιμάται σωστά, να μην ξεκουράζεται το σώμα και κυρίως ο εγκέφαλος του όπως πρέπει. Ετσι το επόμενο πρωί δυσκολεύεται να ξυπνήσει και νιώθει ότι δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσει τη μέρα του. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπεύθυνο για τα προβλήματα αυτά είναι το τεχνητό φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές το οποίο διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό που ελέγχει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk