Σήμα κινδύνου για την προστασία της χώρας από τις πλημμύρες

Την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις κατά της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών για την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της χώρας προβάλλουν οι περιφερειάρχες της χώρας.

Την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις κατά της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών για την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της χώρας προβάλλουν οι περιφερειάρχες της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) παρουσίασε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος τις προτάσεις της σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα του εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.
Οι 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργούν οι σημαντικές περικοπές στους προβλεπόμενους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι ανασταλτικός παράγοντας είναι η μη ολοκλήρωση του εθνικού σχεδιασμού από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2007 της ΕΕ.
Οπως σημειώνουν η ολοκλήρωση των μελετών αυτών είναι απαραίτητη, καθώς αποτελούν βασικό στοιχείο αιρεσιμότητας στην ένταξη και ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων στο νέο ΕΣΠΑ.
Η πρόληψη τίθεται στην αιχμή του δόρατος των προσπαθειών της ΕΝΠΕ για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.
Οπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κ. Αγοραστός «δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Χρειάζονται πόροι και σοβαρός προγραμματισμός ώστε να γίνουν οι σωστές παρεμβάσεις τόσο στο επίπεδο των μελετών όσο και των απαιτούμενων τεχνικών έργων. Για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες χρειάζεται να αλλάξουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες και την γραφειοκρατία που αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της χώρας».
Οι αναγκαίες παρεμβάσεις, που σύμφωνα με την ΕΝΠΕ, πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, συνοψίζονται στα εξής:
– Ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι που θα συμβάλλει και στην επίλυση του προβλήματος των καταπατήσεων και των ανεξέλεγκτων χρήσεων γης που επιτείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.
– Θεσμοθέτηση ενός ειδικού πόρου σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα ο οποίος θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο των 13 Περιφερειών και θα προορίζεται αποκλειστικά για την κατασκευή και συντήρηση των απαραίτητων υδραυλικών έργων.
– Μελέτες, σε περιοχές με ρέματα, για κατάλληλες υποδομές συγκράτησης των νερών (δεξαμενές και μικρά φράγματα), ώστε να γίνεται σταδιακή ανάσχεσή τους.
– Ενταξη ειδικών όρων στις μελέτες για την κατασκευή δημόσιων τεχνικών έργων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπερχείλισης των ρεμάτων όχι σημειακά αλλά στο σύνολο της περιοχής στην οποία προκαλείται επιβάρυνση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk