Πόσες φορές, εν μέσω μποτιλιαρίσματος, δεν έχουμε ευχηθεί να υπήρχε ένα μέσο εκτόξευσης και πλοήγησης στους αιθέρες που θα μπορούσε να μας μεταφέρει με ασφάλεια στον προορισμό μας; Επάνω σε ένα τέτοιο ιπτάμενο όχημα εργάζεται πυρετωδώς η αμερικανική εταιρεία Martin Aircraft Company σε συνεργασία με την Avwatch. Το λεγόμενο Martin Jetpack που ετοιμάζει μάλιστα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2016. Σε πρώτη φάση, η MAC έχει υπογράψει συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες προκειμένου το «διαστημικό» Jetpack να χρησιμοποιηθεί από διασώστες, νοσηλευτικό προσωπικό, αστυνομικούς και άλλους επαγγελματίες με στόχο την άμεση μετάβασή τους σε σημεία ατυχημάτων ή φυσικών καταστροφών. Κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, το όχημα «όρθιας πτήσης» θα φιλοξενεί έναν κινητήρα ισχύος 200 ίππων, που θα προσφέρει ενέργεια σε δύο μεγάλους έλικες στα δεξιά και στα αριστερά του πιλότου ο οποίος θα στέκεται όρθιος στην ειδική θέση ελέγχου. Το Jetpack θα είναι σε θέση να μεταφέρει ως και 120 κιλά και να αναπτύσσει ταχύτητες ως 74 χλμ./ώρα σε ύψος ως 1.000 μέτρων. «Το Martin Jetpack αποτελεί μια καινοτόμο ιπτάμενη τεχνολογία, παρόμοια με εκείνη του ελικοπτέρου όταν είχε πρωτοδημιουργηθεί» αναφέρει η εταιρεία.
Ρομποτικές περιπολίες
Λευκές ωοειδείς ρομποτικές μορφές περιπολούν δοκιμαστικά εδώ και μερικές ημέρες τους χώρους τεχνολογικών κολοσσών με έδρα στο Σίλικον Βάλεϊ, στην Καλιφόρνια. Οχι, δεν πρόκειται για τα γυρίσματα κάποιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τα αυτόνομα ρομποτάκια Knightscope Κ5 τα οποία αναπτύχθηκαν από την ομώνυμη αμερικανική εταιρεία με σκοπό τη νυχτερινή περιπολία εμπορικών κέντρων, γραφείων ή ακόμη και συνοικιών. «Φανταστείτε έναν φίλο που μπορεί να βλέπει, να ακούει, να νιώθει και να οσφραίνεται τι συμβαίνει γύρω μας ή ακόμη και να χαμογελάει στους περαστικούς. Φανταστείτε τώρα να χρησιμοποιούσαμε την τεχνολογία για να κάνουμε την κοινωνία μας πιο ασφαλή» εξηγεί η εταιρεία. Με τη βοήθεια συστημάτων λέιζερ, τα λευκά ρομποτάκια είναι σε θέση να σαρώνουν τον χώρο, ενώ το GPS που διαθέτουν τους επιτρέπει να κινούνται αυτόνομα και να επιστρέφουν στο σημείο της φόρτισής τους όταν αυτή καθίσταται απαραίτητη. Οι κάμερες που διαθέτουν επιτρέπουν τη φωτογράφιση περί των 300 αριθμών κυκλοφορίας περαστικών οχημάτων το λεπτό, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τη ροή της κίνησης. Είναι ακόμη εξοπλισμένα από τεχνολογία ανίχνευσης θερμότητας, η οποία θα μπορούσε να εντοπίσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Σκουλαρίκια… υγείας
Εκ πρώτης όψεως θυμίζουν κοινά σκουλαρίκια, με κάπως πιο ρετρό σχεδιασμό. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τα hi-tech σκουλαρίκια της καναδικής εταιρείας BioSensitive Technologies, τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση της υγείας της κατόχου τους.
Συγκεκριμένα, τα Ear-o-Smart, όπως ονομάζονται, είναι σε θέση να παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς, τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας και τις θερμίδες που καταναλώνει η κάτοχός τους. Μέσω Bluetooth 4.0 τα σκουλαρίκια του μέλλοντος συνδέονται με την ειδική συνοδευτική εφαρμογή για smartphones (iOS και Android), όπου και μεταδίδουν τα συλλεχθέντα δεδομένα.
«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία θα πρέπει να ενσωματώνεται σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Για τον λόγο αυτόν δημιουργήσαμε τα Ear-o-Smart» αναφέρει η εταιρεία στη σελίδα της στο Kickstarter, όπου και τρέχει για την ώρα η καμπάνια προσέλκυσης κεφαλαίου τους. «Για την ώρα, περνάμε τα φορετά γκάτζετ στο επόμενο επίπεδο, προσθέτοντας υπερευαίσθητους αισθητήρες σε καθημερινά αξεσουάρ. Για παράδειγμα, εκμεταλλευόμαστε τον λοβό του αφτιού, ένα από τα καλύτερα σημεία του σώματος για την παρακολούθηση του καρδιακού παλμού».
Ποδήλατο τσάντας!
Τα αναδιπλούμενα ποδήλατα τα γνωρίζουμε. Τι θα λέγατε όμως για ένα αναδιπλούμενο ηλεκτροκίνητο ποδήλατο ικανό να κάνει το αδύνατο δυνατό: να χωρέσει στην τσάντα μας! Ο λόγος για το Impossible, με ρυθμιζόμενο ύψος σέλας, το οποίο αναπτύσσει ταχύτητες ως 20 χλμ./ώρα με αυτονομία 45 λεπτών με μία μόνο φόρτιση και μπορεί να αντέξει ως 85 κιλά.
Για την ώρα οι κινέζοι κατασκευαστές του αναζητούν χρηματοδότηση μέσω Kickstarter, ενώ δεν αποκαλύπτουν περαιτέρω πληροφορίες γύρω από τις διαστάσεις ή το βάρος του ποδηλάτου τσάντας. Αποκαλύπτουν ωστόσο ένα θεαματικό βίντεο κατά το οποίο ο χρήστης διπλώνει το ποδήλατο και το βάζει εύκολα και γρήγορα μέσα σε ένα απλό σακίδιο πλάτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ