Τουρκία: Δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση επικεφαλής ομίλου ΜΜΕ

Τουρκικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση τον επικεφαλής του τουρκικού ομίλου ΜΜΕ Samanyoglu, Χινταγέτ Καρατζά με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Καρατζά είχε συλληφθεί στη διάρκεια των εφόδων που πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία σε γραφεία ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τουρκικό δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση τον επικεφαλής του τουρκικού ομίλου ΜΜΕ Samanyoglu, Χινταγέτ Καρατζά με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Καρατζά είχε συλληφθεί στη διάρκεια των εφόδων που πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία σε γραφεία ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Είναι εικόνα ντροπής αυτή για την Τουρκία. Δυστυχώς, στην Τουρκία του 21ου αιώνα αυτή είναι η αντιμετώπιση που έχει ένας όμιλος ΜΜΕ με δεκάδες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και περιοδικά» είχε δηλώσει πριν τη σύλληψή του ο Καρατζά.

Ελεύθερος αφέθηκε ο διευθυντής της Zaman Εκρέμ Ντουμανλί, ο οποίος είχε συλληφθεί και αυτός στη διάρκεια των αστυνομικών εφόδων.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του Φ.Γκιουλέν, είδηση την οποία απέσυρε λίγο αργότερα.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υπερασπιστεί την καταστολή κατά δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για «βρώμικες επιχειρήσεις» πολιτικών εχθρών.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονη διαμάχη ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ, με τη δεύτερη να καταδικάζει τις αστυνομικές εφόδους και τον Ερντογάν να λέει ότι η ΕΕ «θα πρέπει να κρατήσει τη σοφία της για τον εαυτό της».

Ενταλμα σύλληψης κατά τού Γκιουλέν εξέδωσε η τουρκική Δικαιοσύνη

Ενταλμα σύλληψης κατά του ισλαμιστή ιεροκήρυκα, αυτοεξόριστου από το 1999 στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, εξέδωσε η τουρκική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας, TRT Haber.

Ο Γκιουλέν αποτελούσε σύμμαχο των ισλαμοσυντηρητικών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη μάχη τους να υποσκελίσουν το κεμαλικό, κοσμικό κατεστημένο της Τουρκίας, κυρίως τις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, από το 2013 έχει έλθει σε ρήξη με τον – επίσης ισλαμιστή – πρόεδρο της Τουρκίας, τότε πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι υποσκάπτει την κυβέρνησή του.

Οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις αξιωματούχων, φίλα προσκείμενων στον Γκιουλέν, οι οποίοι έχουν προσχωρήσει στην Αστυνομία και το δικαστικό σώμα από το 1985.

Κόσμος
Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk