Ποινή κάθειρξης 10 ετών σε στρατόπεδο εργασίας στον γνωστότερο επικριτή του Κρεμλίνου, τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση σε βάρος της γαλλικής εταιρείας Yves Rocher, ζήτησε την Παρασκευή η ρωσική εισαγγελία.

Ο Ναβάλνι, κατηγορείται, όπως και ο αδελφός του Αλέγκ -βάρος του οποίου η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, επίσης σε στρατόπεδο εργασίας- για την υπεξαίρεση 27 εκατομμυρίων ρουβλίων από μια εταιρεία η οποία συνδεόταν με τη γνωστή γαλλική επιχείρηση.

Η γαλλική πολυεθνική έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπέστη ζημία από τη συνεργασία της με το Ναβάλνι, όμως έχει παραδεχθεί πως είχε υποβάλει προσφυγή στην οποία βασίστηκε η δίωξη του αντιφρονούντα.

Η ρωσική Δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει τον κατ’ οίκον περιορισμό ο οποίος έχει επιβληθεί στον Ναβάλνι έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως ζητούσε η εισαγγελία. Για την υπόθεση της Yves Rocher, αναμένεται να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή της σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο 38χρονος πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2013 σε πέντε χρόνια κάθειρξη σε στρατόπεδο εργασίας με αναστολή για άλλη υπόθεση κατάχρησης. Η καταδίκη του είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας.

Οι αδελφοί Ναβάλνι αρνούνται κάθε κατηγορία και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια του Κρεμλίνου να φιμώσει τη ρωσική αντιπολίτευση.