Ο Μπάρι Ουίλμορ, κυβερνήτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), χρειαζόταν επειγόντως ένα σωληνωτό κλειδί. Η NASA του έστειλε το σχέδιο με email και ο Ουίλμορ τύπωσε το εργαλείο επιτόπου.

Το σωληνωτό κλειδί του κυβερνήτη κατασκευάστηκε από τον εκτυπωτή τριών διαστάσεων που εκτοξεύτηκε στoν ISS τον Σεπτέμβριο.

Εκτύπωση 3D αντί για μήνες αναμονής

Η NASA ελπίζει ότι η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης αφενός θα μειώσει δραστικά τα λειτουργικά έξοδα του τροχιακού εργαστηρίου, αφετέρου θα διευκολύνει το πλήρωμα. Αν δεν υπήρχε ο εκτυπωτής 3D, ο Ουίλμορ θα έπρεπε να περιμένει για μήνες μέχρι να φτάσει το εργαλείο με επόμενη αποστολή ανεφοδιασμού.

Ο Μάικ Τσεν, ιδρυτής της εταιρείας Made In Space που ανέπτυξε τον εκτυπωτή για τη NASA, διηγήθηκε τι ακριβώς συνέβη: «Ακούσαμε τον κυβερνήτη του ISS Μπάρι Ουίλμορ να λέει στη διάρκεια σύνδεσης με τη Γη ότι χρειαζόταν ένα κλειδί. Σχεδιάσαμε ένα με λογισμικό CAD και στείλαμε το σχέδιο πιο γρήγορα από ό,τι θα πήγαινε με πύραυλο».

«Το σωληνωτό κλειδί είναι το πρώτο αντικείμενο που σχεδιάσαμε στο έδαφος και στείλαμε στο Διάστημα σε ψηφιακή μορφή. Με την εκτύπωσή του ολοκληρώνεται το πρώτο μας πείραμα -μια σειρά 21 εκτυπώσεων, οι οποίες αποτελούν τα πρώτα εργαλεία που κατασκευάζονται εκτός Γης».