Με βεβαιότητα «κατά 99%» φέρονται, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, να έχουν καταλήξει οι Αρχές των ΗΠΑ στο ότι η επίθεση χάκερ στη Sony είχε γίνει με εντολή της βορειοκορεατικής κυβέρνησης -αλλά δεν γίνονται επίσημες ανακοινώσεις.

Μήλον της έριδος ήταν η κωμωδία The Interview την πρεμιέρα της οποίας στις 25 Δεκεμβρίου αναβάλλει η Sony, σε μία κίνηση που θεωρείται νίκη των δραστών της επίθεσης.

Όπως αναφέρουν η Washington Post, οι New York Times και το Associated Press, στελέχη στην Ουάσινγκτον και αξιωματούχοι κοντά στις έρευνες αναφέρουν πως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η επίθεση έγινε με «κρατική χορηγία» της Πιόνγκγιανκ.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει αν θα προχωρήσει σε δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων των ερευνητών», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας -όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, επίσημες ανακοινώσεις δεν μπορούν να γίνουν όσο η Ουάσινγκτον δεν έχει αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Παράλληλα, η Sony Pictures ακύρωσε την προγραμματισμένη για την ημέρα των Χριστουγέννων προβολή της ταινίας The Interview, μετά από τις απειλές των χάκερ και την απόφαση πολλών κινηματογραφικών αιθουσών να μην προβληθεί η ταινία.

Η υπόθεση της κωμωδίας περιστρέφεται γύρω από το σχέδιο δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ-Ουν από δύο αμερικανούς δημοσιογράφους.

Η αναβολή, όπως σημειώνει το Reuters, αποτελεί νίκη των χάκερ και επιβεβαίωση της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από βορειοκορεατικές επιθέσεις χάκερ.