Ερευνητές εντόπισαν την παρουσία πλαστικών υλών στους πυθμένες θαλασσών και ωκεανών αποκαλύπτοντας την τεράστια έκταση που έχει η μόλυνση των υδάτων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τα σκουπίδια.

Το πρόβλημα

Τα τελευταία χρόνια εξακριβώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο η συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση ποταμών, λιμνών, θαλασσών και ωκεανών από κάθε είδους πλαστικά αντικείμενα. Σε ορισμένα σημεία των ωκεανών τα πλαστικά αντικείμενα έχουν σχηματίσει μεγάλες νησίδες. Πριν από λίγους μήνες μια από τις μεγαλύτερες ερευνητικές αποστολές για την καταγραφή των σκουπιδιών που καταλήγουν στους ωκεανούς εντόπισε 100 φορές λιγότερα πλαστικά από ό,τι αναμενόταν γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα. Κάποιοι ειδικοί διατύπωσαν την άκρως ανησυχητική θεωρία ότι μεγάλες ποσότητες πλαστικών καταναλώνονται από τα ψάρια και τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας.

Η αναπάντεχη λύση του πλαστικού γρίφου

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Τόμσον, θαλάσσιο βιολόγο του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ στη Βρετανία έκανε μια δυσάρεστη ανακάλυψη που φωτίζει, εν μέρει τουλάχιστον, το μυστήριο των… εξαφανισμένων πλαστικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές μέρος των πλαστικών αντικειμένων βυθίζεται και καταλήγει στους πυθμένες των ωκεανών μολύνοντας τα τοπικά οικοσυστήματα. Οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη πλαστικών υλών στον πυθμένα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, του Ινδικού Ωκεανού και της Μεσογείου Θάλασσας. Η μελέτη έχει προκαλέσει αίσθηση αφού κανείς δεν ανέμενε ότι τα πλαστικά θα κατάφερναν να φθάσουν στον πάτο της θάλασσας και να μολύνουν φυσικά το τοπικό περιβάλλον. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science».