Το «πρόγραμμα Γιούνκερ» εξετάζει η Συνόδος Κορυφής της ΕΕ

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του χρόνου, και την πρώτη υπό τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσέρχονται οι ευρωπαίοι ηγέτες με κεντρικό σημείο το πρόγραμμα που παρουσίασε η Κομισιόν για επενδύσεις 315 δισ. ευρώ. Το προσχέδιο συμπερασμάτων καλεί σε γρήγορη έγκριση του «πακέτου Γιούνκερ» από την Ευρωβουλή με στόχο οι πρώτες κινήσεις να γίνουν ήδη στα μέση του 2015.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του χρόνου, και την πρώτη υπό τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσέρχονται οι ευρωπαίοι ηγέτες με κεντρικό σημείο το πρόγραμμα που παρουσίασε η Κομισιόν για επενδύσεις 315 δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, γνώση του οποίου επικαλούνται τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, καλεί σε γρήγορη έγκριση του «πακέτου Γιούνκερ» από την Ευρωβουλή με στόχο οι πρώτες κινήσεις να γίνουν ήδη στα μέση του 2015.

H συνάντηση των «28» θα περιστραφεί επίσης και στην ουκρανική κρίση -αναφορές στον ευρωπαϊκό Τύπο θέλουν τις Βρυξέλλες να προχωρούν σε περιορισμένες κυρώσεις, σε βάρος της Κριμαίας (που έχει ενωθεί με τη Ρωσία).

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει γύρω από το προσχέδιο των συμπερασμάτων ιδιαίτερα για το «πρόγραμμα Γιούνκερ», το Συμβούλιο θα καλέσει «στην σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) με στόχο την κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις μέχρι το 2017».

«Το Συμβούλιο θα παρουσιάσει την πρόταση τον Ιανουάριο του 2015, την οποία η Ευρωβουλή καλείται να έχει εγκρίνει μέχρι τον Ιούνιο ώστε οι νέες επενδύσεις να ξεκινήσουν στα μέσα του χρόνου» αναφέρεται, όπως μεταδίδει το Reuters, στο προσχέδιο.

Το σχέδιο του Γιούνκερ βασίζεται σε μόχλευση 21 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια -τα λίγα κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιήσει η Κομισιόν θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν τα κράτη μέλη συνεισέφεραν περισσότερα.

Ορισμένες χώρες (ανάμεσά τους η Γερμανία και η Πολωνία) έχουν εμφανιστεί θετικές εάν η Κομισιόν ξεκαθαρίσει πώς θα προσμετρούνταν τα κεφάλαια που θα διέθεταν στα δημοσιονομικά τους στοιχεία -πράγμα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη αναφορά στο προσχέδιο της Συνόδου που έχει κυκλοφορήσει, οπότε και δεν αναμένονται σχετικές αποφάσεις.

Οικονομία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk