Νεκρός από αστυνομικά πυρά με δύο σφαίρες στο κεφάλι και μία στο στήθος έπεσε 17χρονος εν μέσω συγκρούσεων δυνάμεων ασφαλείας και νεαρών που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο 17χρονος Αμπντουλκαντίρ Τσακμάκ πυροβολήθηκε αργά τη νύχτα της Τρίτης με την οικογένειά του να καταγγέλλει ότι το αγόρι δεν είχε καμία συμμετοχή στα επεισόδια και εκτελέστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο πατέρας του εφήβου διέψευσε αναφορές από αστυνομικές πηγές ότι κρατούσε στα χέρια του όπλο την ώρα που δέχθηκε τους πυροβολισμούς.

Κατά πληροφορίες ο Αμπντουλκαντίρ Τσακμάκ έβγαινε από ένα Ίντερνετ καφέ για να αγοράσει τσιγάρα όταν δέχθηκε τα πυρά αστυνομικών που περίμεναν στην άκρη του δρόμου, μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η Hurriyet.

Η αστυνομία του Ντιγιάρμπακιρ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι συνθήκες θανάτου του 17χρονου θα αποσαφηνιστούν κατόπιν νεκροψίας στη σορό.

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας εν τω μεταξύ δηλώνουν ότι νεαροί που συνδέονται με το PKK άνοιξαν πυρ με τουφέκια και εκτόξευσαν μολότοφ κατά αστυνομικών στο Ντιγιάρμπακιρ, προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το συμβάν, στο οποίο φαίνεται ένας άνθρωπος που γονατίζει και φαίνεται να σημαδεύει με ένα τουφέκι προτού ξαφνικά καταρρεύσει στο έδαφος.

Ο θάνατος Αμπντουλκαντίρ Τσακμάκ έρχεται δέκα ημέρες μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός άλλου νεαρού στη διάρκεια ταραχών στη Γιουκσεκόβα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν,

Η ένταση έχει χτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα στη νοτιοανατολική Τουρκία με τους κούρδους να βράζουν από οργή για την αποτυχία, όπως καταγγέλλουν, της κυβέρνησης να βοηθήσει τους κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές στη συριακή πόλη Κομπάνι στην τουρκική μεθόριο.

Η ένταση κινδυνεύει να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία που στοχεύει στον αφοπλισμό των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, οι οποίοι μάχονται εδώ και 30 χρόνια κατά των τουρκικών αρχών διεκδικώντας αυτονομία.