Απαντώντας στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους» το οποίο προβλέπει ότι η Περιφέρεια θα καλύψει τη δαπάνη επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά στα οποία έχει γίνει διακοπή λόγω αδυναμίας πληρωμής του λογαριασμού, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι με αποφάσεις του υπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, «η ΔΕΗ παρέχει Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με μειωμένη τιμή ρεύματος έως και 54% και αδιάκοπη ηλεκτροδότηση».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 600.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες δεν διακόπτεται το ρεύμα ακόμη και σε περίπτωση οφειλών».
Επιπλέον, σημειώνεται στην ανακοίνωση «στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας ειδικών ευπαθών ομάδων, και με στόχο την αδιάλειπτη και συνεχή ηλεκτροδότησή τους, λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο, Επιτροπές σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και των Κοινωνικών Δομών των Περιφερειών και των Δήμων. Από τον Δεκέμβριο του 2013, οι Επιτροπές αυτές συνεδριάζουν άμεσα με την παραλαβή των σχετικών καταλόγων από τους Δήμους, όπου εξετάζουν και τις εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, λόγω ιδιαίτερων κοινωνικών χαρακτηριστικών».
Μέχρι σήμερα, στις ειδικές αυτές κατηγορίες έχουν ενταχθεί 8.000 νοικοκυριά.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι κατηγορίες καταναλωτών που μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι:
1. Οι μακροχρόνια άνεργοι για τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες και οι καταναλωτές με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 6.000€, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο των 12.000€ προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
2. Οι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€, προσαυξημένο κατά 6.000€, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
3. Τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% ή με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€.
4. Τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης ή έχουν προστατευόμενα μέλη των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ιατρικών συσκευών και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000€.
Επισημαίνεται ότι, όλοι οι ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν ήδη ενταχθεί μπορούν να υποβάλουν άμεσα αίτηση στη ΔΕΗ, προκειμένου να ενταχθούν στο ΚΟΤ, να επωφεληθούν από τις ελαφρύνσεις και να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση τους. Αιτήσεις γίνονται στα ΚΕΠ, ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ http://www.deddie.gr/ και τηλεφωνικά στο 11770 με αστική χρέωση τις καθημερινές 7 π.μ.-7 μ.μ.
Non paper της Ρένας Δούρου για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλου στην εκπομπή Ενικός του Ν. Χατζηνικολάου
«Αμηχανία και φανερή ανικανότητα να ανταποκριθεί στα αιτήματα της κοινωνίας, ως θεσμικά θα όφειλε εκ της θέσεώς του, έδειξε χθες το βράδυ, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Εσωτερικών» τονίζεται στο non paper.
«Απέναντι στο εμπεριστατωμένο και κοινωνικά αποτελεσματικό πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για Όλους» της νέας Περιφερειακής Αρχής, ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να μην μείνει κανένα νοικοκυριό και κανείς πολίτης χωρίς το βασικό κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, το μόνο που βρήκε να… ψελλίσει ήταν… «ένα ευρώ την ημέρα». Θεωρώντας προφανώς μεγάλο εφεύρημα τη… φράση αυτή, την επανέλαβε πολλές φορές. Και τίποτε άλλο πέραν αυτού» σημειώνει η περιφερειάρχης Αττικής.
Επίσης επισημαίνει ότι «έτσι, ο λαλίστατος κατά τα άλλα υπουργός Εσωτερικών, δεν είπε λέξη για την ταμπακιέρα. Για το γεγονός δηλαδή ότι το πρόγραμμα αυτό, για το οποίο η νέα περιφερειακή Διοίκηση είχε εντάξει κονδύλι ύψους 2.5 εκατομμυρίων ευρώ στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό που κατέθεσε το φθινόπωρο, θα ανακουφίσει τους οικονομικά χειμαζόμενους πολίτες, δεν είπε τίποτε ο υπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Της συγκυβέρνησης που έχει αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει σήμερα τα νοικοκυριά».
«Πριν οχυρωθεί πίσω από έναν εξυπνακισμό, απουσία άλλης θέσης, ο υπουργός καλόν θα ήταν να είχε ρωτήσει να μάθει τα στοιχειώδη. Δηλαδή πόσο στοιχίζει το ρεύμα για τις ευπαθείς ομάδες. Θα μάθαινε τότε ότι για τις απολύτως βασικές ανάγκες της, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 300 κιλοβατώρες το μήνα, που, σύμφωνα με το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κοστίζει περίπου (μέση εκτίμηση) 15 ευρώ (300 Χ 0,48) – αν δε υπολογίσουμε και μέρος των άλλων χρεώσεων, το ποσό φτάνει περίπου στα 30 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα 360 ευρώ αντιστοιχούν στις βασικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας το χρόνο» τονίζει η κυρία Δούρου.
«Και εν πάση περιπτώσει, αν ο υπουργός θεωρεί ασήμαντο το ποσό, γιατί μέχρι τώρα η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, δεν το χορηγούσε; Πέρα από τις βερμπαλιστικές ακροβασίες, υπάρχει και η ουσία. Και αυτή είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή τηρεί τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες, και ενεργεί έτσι ώστε η Περιφέρεια να λειτουργεί ως ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση. Την κρίση ακριβώς που τροφοδοτεί η πολιτική της συγκυβέρνησης», καταλήγει.