Ως πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στην ζώνη του ευρώ κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία το 2015 , χαρακτηρίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σημερινό δημοσίευμα του CNBC, εστιάζοντας στη δυναμική που έχουν αποκτήσει πανευρωπαϊκά τα λαϊκίστικα κόμματα. Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Financial Times υποστηρίζοντας πως το «ευρωπαϊκό πολιτικό ρίσκο» αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα των αγορών.

Το CNBC αναφέρει πως ο πολιτικός κίνδυνος στην ευρωζώνη θα αυξηθεί το επόμενο έτος, καθώς θα διενεργηθούν εκλογές στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία (ίσως ακόμη και στην Ιταλία) και υπάρχουν ανησυχίες ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα έλθουν στο προσκήνιο.

Το πρακτορείο αναφέρει πως μια εκδήλωση αυτού του φόβου οδήγησε σε πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, χρησιμοποιώντας τις προεδρικές εκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με το CNBC αν οι Έλληνες νομοθέτες αποτύχουν να εκλέξουν νέο πρόεδρο, η χώρα πιθανότατα θα προχωρήσει σε γενικές εκλογές έως τον Ιανουάριο. Όπως αναφέρει οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Κοινοβούλιο.