Απομακρύνθηκαν ύστερα από επέμβαση της αστυνομίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας οι σύροι πρόσφυγες από την πλατεία Συντάγματος.

Η επιχείρηση έγινε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Όσοι πρόσφυγες βρίσκονταν ακόμα στην πλατεία μεταφέρθηκαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η οποία βρίσκεται στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των προσφύγων βρέθηκε προσωρινή λύση στο θέμα της στέγασής τους.

Ήδη, από την Παρασκευή αρκετοί από τους πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες με παιδία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων.

Πρόσκληση προς τους άλλους δημάρχους της Αττικής, απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προκειμένου να συνδράμουν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των προσφύγων.

Παράλληλα, η Πολιτεία δεσμεύθηκε ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση καθεστώτος πολιτικού ασύλου σε 10 άτομα την ημέρα, για όσους διαθέτουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν την καταγωγή τους.

Με αφορμή την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πλατεία Συντάγματος για την απομάκρυνση των Σύρων προσφύγων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της, απεγκλωβίζοντας δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι διεκδικώντας ένα νόμιμο αίτημά τους, όπως αυτό της παροχής πολιτικού ασύλου, παρεμποδίζονταν από τρίτους με συνέπεια να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων, οικογένειες με παιδιά και τραυματίες πολέμου έχουν μεταφερθεί σε καταλύματα με τη συμβολή και του Δήμου Αθηναίων.

Η Ελληνική Πολιτεία σεβόμενη απόλυτα τα ατομικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου, αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το δράμα τους και σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους θεσμικούς φορείς έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση.

Οφείλω, όμως, να υπενθυμίσω πως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε στο αίτημα τόσο της Συντονιστικής Επιτροπής των Σύρων προσφύγων για προστασία και βοήθεια, όσο και στην απαίτηση των Ελλήνων Πολιτών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του κέντρου της πρωτεύουσας.

Το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας αποτελεί, διαχρονικά, ένα μοναδικό πόλο έλξης για τους κατοίκους της, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

Οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε, ώστε η πρωτεύουσά μας να είναι μία πόλη ανθρώπινη και φιλική για τους κατοίκους της, καθώς ελκυστική και φιλόξενη για τα εκατομμύρια των τουριστών».