Το Kυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Κασουλίδη για τα όσα διημείφθησαν σε σχέση με το μείζον ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την παρουσία του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τις προϋποθέσεις επανάληψης των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που συνήλθε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, αλλά και στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 12 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι κκ Βενιζέλος και Κασουλίδης είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες και στις 4 Δεκεμβρίου, στο διάστημα μετά την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται, επίσης, ότι «κοινός στόχος Ελλάδος και Κύπρου είναι η προστασία της υπόστασης, της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και -τούτου διασφαλιζομένου- η επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014».