Θετικό κατά 99.956 θέσεις εργασίας, εμφανίζεται το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αντίθετα, κατά τον μήνα Νοέμβριο, το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων ήταν αρνητικό και κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι. Τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 20.331 λιγότερες θέσεις εργασίας έναντι 17.214 τον ίδιο μήνα του 2013.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν, ότι η κάμψη της απασχόλησης τον Νοέμβριο είναι εποχική και παρατηρείται σε όλους τους αντίστοιχους μήνες των παρελθόντων ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων, κατά 55.855 θέσεις εργασίας, καταγράφηκε το Νοέμβριο του 2011.

«Τα στοιχεία του ενδεκαμήνου, δείχνουν, ότι οι συνολικές ροές μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζουν, αποτελώντας – μαζί το περσινό «υψηλό» των 113.489 θέσεων εργασίας – τις καλύτερες επιδόσεις αντίστοιχων ενδεκαμήνων από το 2001 μέχρι σήμερα, αναφέρει σε δήλωσή του με αφορμή την δημοσίευση των στοιχείων της «Εργάνης», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Τα στοιχεία αυτά, όπως και τα συνολικά απογραφικά στοιχεία της μισθωτής απασχόλησης στη χώρα μας για το 2014, δείχνουν ότι η αγορά εργασίας σταθεροποιήθηκε και έχει ήδη ξεκινήσει η σταθερή μείωση της ανεργίας. Η μισθωτή εργασία στην Ελλάδα «ζωντανεύει» ξανά» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Συνεχίζοντας, επικαλείται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία, «το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία και το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένο κατά 2,3% ποσοστιαίες μονάδες από τον περσινό Σεπτέμβριο του 201300 ειδικά σε ό,τι αφορά στους νέους, το ποσοστό ανεργίας έπεσε το Σεπτέμβριο στο 49,8% μειωμένο κατά 11,6 μονάδες σε σχέση με το υψηλό επίπεδο (61,4%) του Νοεμβρίου 2013».

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό» συνεχίζει ο υπουργός Εργασίας «ό,τι η σταθερή βελτίωση η οποία καταγράφεται, δεν ήρθε τυχαία. Οφείλεται τόσο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκτηση αναπτυξιακών ρυθμών, όσο και στο συγκροτημένο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη της απασχόλησης. Οφείλεται, όμως και σε πολύ μεγάλο βαθμό στη σωρευτική επίδραση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουμε μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει».

Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης εκτιμά πως «και το επόμενο διάστημα, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο εμφανή και εντυπωσιακά», υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανάσχεση της ανεργίας και δεν θα ανακοπεί η νέα τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας με πειραματισμούς και πολιτικές ακροβασίες.