Τουρκία: «Επιχείρηση-σκούπα» σε ΜΜΕ που συνδέονται με τον Γκιουλέν

Έφοδο πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία στα γραφεία ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους, παραγωγούς αλλά και πρώην αστυνομικούς διοικητές. Στην επιχείρηση έγιναν συντονισμένες έφοδοι σε σπίτια σε Κωνσταντινούπολη και άλλα σημεία της χώρας με στόχο μεταξύ άλλων και την ομάδα της εφημερίδας Zaman.

Έφοδο πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία στα γραφεία ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους, παραγωγούς αλλά και πρώην αστυνομικούς διοικητές. Στην επιχείρηση έγιναν συντονισμένες έφοδοι σε σπίτια σε Κωνσταντινούπολη και άλλα σημεία της χώρας με στόχο μεταξύ άλλων και την ομάδα της εφημερίδας Zaman.

Οι συλλήψεις είναι η πιο πρόσφατη κλιμάκωση στη μάχη του Ερντογάν να φιμώσει φωνές επικριτικές προς τον ίδιο, ιδιαίτερα όσες προέρχονται από το δίκτυο του Γκιουλέν -πρώην συμμάχου του, νυν σφοδρού πολέμιου.

Οι πρώτες συντονισμένες επιχειρήσεις συλλήψεων έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας και είχαν συνέχεια, με «δεύτερο γύρο» και το μεσημέρι. Ήδη το πρωί, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν έξω από τα γραφεία της Zaman με πλακάτ «ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί».

Τουρκικά ΜΜΕ μιλούσαν για 32 εντάλματα σύλληψης, χωρίς να είναι σαφές ακόμη για ποιες κατηγορίες.

Μεταξύ όσων έχουν τεθεί υπό κράτηση βρίσκεται και ο επικεφαλής του ομίλου Samanyolu, ο Χινταγέτ Καρατζά.

«Είναι εικόνα ντροπής αυτή για την Τουρκία. Δυστυχώς, στην Τουρκία του 21ου αιώνα αυτή είναι η αντιμετώπιση που έχει ένας όμιλος ΜΜΕ με δεκάδες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και περιοδικά» δ
ήλωσε πριν τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με το Reuters έχουν τεθεί υπό κράτηση 23 εξ αυτών. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πρώην αστυνομικοί διοικητές: Ένας από αυτούς είναι ο Τουφάν Εργκιουντέρ, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής στην Κωνσταντινούπολη, και άλλοι τρεις αξιωματικοί από το Τουντζελί, το Μαρντίν και το Σιρνάκ.

Ο διευθυντής της Zaman Εκρέμ Ντουμανλί, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε επίσης ένταλμα, μίλησε ζωντανά στην τηλεόραση το πρωί της Κυριακής «προκαλώντας» την αστυνομία να τον συλλάβει. Τελικά προσήχθη νωρίς το απόγευμα και εκείνος ως ύποπτος.

Σε πλάνα που μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ντουμανλί φαίνεται να χαμογελάει και να διαβάζει το ένταλμα της αστυνομίας προτού μεταφερθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας με το προσωπικό της να τον χειροκροτεί από τα μπαλκόνια.

«Αφήστε εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα να φοβούνται. Εμείς δεν φοβούμαστε» είπε ο ίδιος καθώς η αστυνομία τον οδηγούσε μακριά από το πλήθος.

Αρκετές εκατοντάδες άτομα του φώναζαν: «Ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί» και «Η Τουρκία είναι υπερήφανη για σένα».

Ο ίδιος ο Ντουμανλί ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν ταυτιστεί με τον ευρύ κύκλο του Γκιουλέν που αρχικά υποστήριζε τον Ερντογάν.

Αρχικά σύμμαχος, τώρα εχθρός

Ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν -ο οποίος έχει τη βάση του στις ΗΠΑ αλλά το δίκτυό του ήλεγχε μέχρι πρότινος νευραλγικά σημεία στην τουρκική κρατική μηχανή και τα ΜΜΕ- ήταν ένας από τους υποστηρικτές του Ερντογάν στα πρώτα χρόνια της ανόδου του και είχε κινητοποιήσει το δίκτυο υπέρ του νυν τούρκου προέδρου.

Ο Γκιουλέν όμως στράφηκε εσχάτως εναντίον του Ερντογάν, με τον ανοικτό πόλεμο να ξεσπάει πέρυσι για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος. Τα ΜΜΕ που πρόσκεινταν στον Γκιουλέν ήταν μεταξύ όσων έδιναν ιδιαίτερη έκταση στην περυσινή υπόθεσης με τις μίζες του κυβερνώντος ΑΚΡ, που ενέπλεκαν και τον γιο του Ερντογάν.

Το κυβερνών κόμμα είχε κατηγορήσει το δίκτυο για υποκίνηση μέσω προσκείμενων σε αυτό υψηλόβαθμων στελεχών σε αστυνομία και Δικαιοσύνη. Την υπόθεση είχε ακολουθήσει «εκκαθάριση» του αστυνομικού και δικαστικού συστήματος από υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Στην πρώτη αντίδραση από την τουρκική αντιπολίτευση στην «Επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου», όπως αναφέρονται στον τουρκικό Τύπο οι έφοδοι της Κυριακής, ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδίκασε τις συλλήψεις χαρακτηρίζοντάς τις «πραξικόπημα».

Η μοναδική μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από το κυβερνών AKP ήρθε διά στόματος του αναπληρωτή αρχηγού του Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι «παρακολουθούμε τη διαδικασία».

Σημειώνεται, όπως αναφέρει η Hurriyet, ότι την Τετάρτη χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί (η πραγματική ταυτότητα του οποίου θεωρείται άγνωστη) είχε αναφέρει σε ανάρτησή του πως θα συλλαμβάνονταν σε δύο ημέρες, την Παρασκευή, στελέχη ΜΜΕ που βρίσκονταν κοντά στο δίκτυο του Γκιουλέν. Σε ανάρτησή του την Πέμπτη, άφησε να εννοηθεί πως η δημοσιοποίηση του σχεδίου είχε οδηγήσει στην αναβολή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk